– Det känns skönt och verkar fritt. Journalister bevakas ju ofta av säkerhetspolisen, men det finns värre saker att vittna om, som etniska minoriteter som har det svårt. Gay-prylen verkar vara cool bara man inte skriker för mycket om rättigheter
– Vilka tecken har du hittat på det existerar en gayvärld i Syrien?
– Vad jag har sett så verkar det som om det finns två paralella världar. Den gamla som alltid har funnits i hamamen och parkerna där ”heterosexuella” män släpper på trycket med andra män. Där är det bara den passiva, feminina mannen som betraktas som bög. Sedan finns den nya världen som nätverkar på webben och i de trendiga kvarteren samt i friare forum som ”kreativa” utbildningar etc. De flesta här kallar sig för homo/bi/queer, men många av dem kommer från övre medelklassen och uppåt. De kan fixa visum och resa till Europa eller på på ”arthappenings” på de olika konsulaten. Dessa världar blir som samhällen i samhället, men där den första är mer accepterad för den håller mer käft än den andra.

– Vad har förvånat dig mest?
– Att det finns en sån stark queer kamp på nätet här i Syrien och att den även här finns heterosexuella som kallar sig ”heteros for gayrights”.

– Hur blir du bemött som svensk?
– Att vara svensk är nog den bästa nationaliteten man kan ha, hehe. Många jag möter kan droppa namn som Olof Palme och Anna Lindh. Där vi i deras ögon är mindre fördomsfulla mot ”araber” än andra. Sen droppar de namn som Zlatan och Henrik Larsson såklart!

– Har du fått dejta, eller kunnat ragga?
– Jag har både raggat och dejtat, hehe! I och med att sex är så tabubelagt i den här regionen så blir det något väldigt åtråvärt, så för en västerlänning känner man sig ju som en kung på gatan på grund av alla heta blickar från alla möjliga, hehe. För en arab som är gay kan det kännas tryggare att dejta en som inte är arab, på grund av anonymiteten. Men som jag sa i ett radioprogram, just för att sex är en sådan stor sak har jag blivit värsta Jane Austin-karaktären när jag dejtar, förutom när jag går på hammam där jag är mer lik Linda Lovelace, haha!

Läs tidigare artikel:
Under cover i Syriens gayvärld