Glassbaren ligger på Maaßenstraße i stadsdelen Schöneberg, alldeles i närheten av Nollendorfplatz. Runt omkring finns massvis med gay hotell, butiker och uteställen. Här firas årligen den största HBT-gatufesten i Europa och området har en enorm dragningskraft för gayturister från Sverige och hela världen.
För en vecka sedan trakasserade glassbarens ägare ett flatpar. Han vägrade sälja glass till dem och fräste att de skulle ”sticka och brinna“. Tjejerna hade suttit på den lilla uteserveringen på trottoaren och kysst varandra mitt på munnen. De polisanmälde honom direkt. I samband med denna händelse kom flera liknande händelser i öppen dager. Ägaren kränkte och trakasserade flera personer under de senaste två åren och i april i år har ett bögpar utsatts för ett fysiskt övergrepp som också polisanmäldes.
Aktivister uppmanade via webben att samlas och demonstrera framför glassbaren. Och så kom det ett tusental homosar och ett stort uppbåd av press och TV-team. Polisen fick spärra av hela gatan. Flera par kysstes och hånglades framför rullande kameror och många deltagare åt demonstrativt glass som de handlat på andra ställen. Till sist kom glassbarens ägare ut på gatan för att lugna ner demonstranterna men han fick visslingar och burop som reaktion och många skanderade ”glassbojkott, glassbojkott”.

– Jag har aldrig varit på en demo förut, sade en ung kille som stod bredvid mig i vimlet. Men det här är skitviktigt. Vi måste vara många som visar att vi inte accepterar hat och våld här i kvarteret.
För beteendet från glassbarens ägare är inte ett unikt fall. Diskriminering, trakasserier och övergrepp mot HBT-personer har ökat kraftigt i Berlin i allmänhet och i det här traditionella gaykvarteret i synnerhet.