Idag lyckades 34 ledamöter av Rigas kommunfullmäktige att genomdriva ett nytt möte för det utskott som beslutar om demonstrationstillstånd. Tidigare röstade fem av utskottets ledamöter för och två emot att låta en Pride-parad gå i Vērmaņdārzs-parken.
Det finns därmed en för risk att paraden inte får politiskt tillstånd. Motivet för att förbjuda Baltic Pride att arrangera en parad motiveras med att försvara traditionella moral- och familjevärderingar.
Enligt Mozaikas Linda Freimane ser morgondagens scenario troligen ut som att utskottet kommer besluta om att paraden kan genomföras enligt ingånget avtal. Därefter kommer kommunfullmäktiges majoritet rösta för ett förbud. Det kommer arrangörerna av Baltic Pride att överklaga i domstol. Om domstolen tar upp ärendet innan helgen kommer med all sannolikhet paraden få tillstånd. Om domstolen inte tar upp ärendet innan helgen kommer paraden därmed inte kunna hållas.
Linda Freimane kallar i tidningen Diena,lv den senaste turbulensen för en valcirkus som handlar om att hellre vinna politiska poäng inför de lettiska lokalvalen i juni, än att följa landets lagar om mötes- och demonstrationsfrihet.
Mozaika har i ett mail till hbt-rörelsen vädjat om internationella påtryckningar genom att sända mail med uppmaningen att låta Pride-paraden genomföras på lördag. Länkar till mailadressen för Rigas borgmästare Jānis Birks och Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis

Läs även:
Nyamko Sabuni deltar i Baltic Pride

Mödrar uppmanas protestera mot Baltic Pride