Restaurangägaren Kurt Haijby åtalades för att ha pressat hovet på stora penningsummor genom att hota med att gå ut offentligt med sin påstådda homosexuella relation med kung Gustav V. På söndag sänder P3 Dokumentär ett radioprogram som undersöker en tidsanda som präglades av inställsamhet mot makten och allmän homofobi

– Jag såg att P3 inte hade uppmärksammat denna politiska händelse, och den känns lite bortglömd. Jag ville ta reda på vad som hände med Kurt Haijby efter skandalen. Nu vet jag det och är mest nöjd med slutet på dokumentären där Henning Sjöström berättar mycket dramatisk och gripande om Haijbys sista dag i livet. Därför ville jag göra det här programmet, berättar Rickard Carlsson som producerar dokumentären.

Han tycker det är intressant att se hur mycket som har hänt med värderingarna i samhället och synen på homosexualitet. Men det som slår honom är att synen på hovet i princip är densamma. På 50-talet fanns det en ovilja hos tidningarna att ens antyda att Gustav V var homosexuell.

– Det fanns ett intresse att inte ta upp det av respekt för kungahuset. Jag tror även idag att alla tidningar som bevakar kungahuset lever i symbios med det och inte vill framställa kungligheter ogynnsamt. Då var det homosexualitet, idag är det något annat, konstaterar Rickard Carlsson.

Det som gör Haijbyaffären extra intressant tycker han är det faktum att kungen inte är straffbar. Fram till 1944 var homosexualitet något kriminellt, och vad hade det då inneburit om kungen faktiskt hade haft sex med Haijby, resonerar Rickard Carlsson. I programmet intervjuar han bland andra Göran Söderström, som själv var i 20-årsåldern när Haijbyaffären briserade och som senare skrev boken Sympatiens hemlighetsfulla makt, om Stockholms homosexuella 1860-1960.

Vad kommer du fram till i programmet, var V-Gurra bög?
– Jag har inte kommit fram till varken eller. Hovet har inte bekräftat eller dementerat det. Jag har märkt att det ju finns ju en vilja från vissa att framställa kungen som homo, men det är ett av tusen påståenden. Dock är väl chansen rätt stor.

www.sr.se

P3 Dokumentär om Haibyaffären
Söndag 17 maj klockan 20.03