Eva Brunne valdes idag till ny biskop att efterträda Caroline Krook, Eva Brunne är idag stiftsadjunkt och har tidigare bland annat varit kyrkoherde i Sundbybergs och Flemingsbergs församlingar. Hon prästvigdes 1978 i Lunds stift.
Brunne lever i registrerat partnerskap med Gunilla Lindén, präst i svenska kyrkan och de två har en treårig son.
Till QX.se sa Eva Brunne efter att hon gått vidare i biskopsvalet att hon vill tala tydligt om Jesus Kristus och att hon vill lära mer om att ”på ett vettigt sätt vara kristen kyrka i storstaden”.
– Jag är väldigt glad över det förtroende som har visats mig, säger Eva Brunne i ett pressmeddelande från Stockholms stift idag. Nu kommer jag att göra allt som jag förmår för att motsvara förväntningarna på mig som biskop och andlig ledare i Stockholms stift. Bed för mig så som jag ber för er.

Eva Brunne, tvåa från höger på Kärlekens Mässa i Storkyrkan under Pride 2007. På bilden även Elisabeth Voldén, Cia Wadstein, Matts Johansson, Åke Bonnier och Malin Andersson

I valet till ny biskop deltog totalt 900 personer. De som väljer är domkapitlets och stiftstyrelsens ledamöter, anställda präster i stiftet eller dess församlingar och särskilt utsedda elektorer. Valresultatet visar att Eva Brunne haft störst stöd i församling utanför innerstaden. Motkandidaten Hans Ulfvebrand som är kyrkoherde i Sofia församling fick sitt starkaste stöd innanför tullarna.
Biskopsvalet är sedan tidigare i vår överklagat och är uppe till prövning i kyrkans valprövningsnämnd. När nu valet är klart kan nämnden ta ställning till överklaganden. Valet kan om de som klagat får rätt behöva göras om.

Tidigare har Gene Robinson varit den enda öppet homosexuelle biskopen, i den Episkopalkyrkan i USA.

Läs QX intervju med Eva Brunne: Eva Brunne vidare i biskopsvalet