Representanthuset i New Hampshire röstade under onsdagen, med 198 röster mot 176, för införande av samkönat äktenskap. Beslutet kom bara några timmar efter att delstatssenaten röstat för samma lag, med röstsiffrorna 14 mot 10. New Hampshires demokratiske guvernör John Lynch undertecknade därefter lagen och därmed kommer den att träda i kraft 1 januari 2010. En tidigare version av lagen avvisades av Lynch då den inte innehöll något undantag för religiösa grupper att slippa ge försäkringsförmåner till samkönade gifta par. Den lag som nu röstats igenom innehåller ett sådant undantag. Därmed sade sig guvernören vara nöjd och kunde acceptera att med sin underskrift se till att lagen träder i kraft.

– Vi kan och måste behandla både samkönade par och människor med vissa religiösa traditioner med respekt och värdighet. Jag tror att denna föreslagna skrivning kommer att se till att uppfylla båda dessa mål, menade guvernör Lynch.

Mo Baxley från organisationen New Hampshire Freedom to Marry Coalition var nöjd med lagstiftarnas beslut.

– Dagens röstresultat står i samklang med att majoriteten av befolkningen i New Hampshire stödjer rätten att få gifta sig. Lagstiftarna har upprätthållit New Hampshires värderingar om individuell frihet, självständighet och rättvisa, förklarade han.

New Hampshire blir i och med onsdagens beslut den sjätte delstaten i USA där par av samma kön får rätt att ingå äktenskap. De övriga fem är Connecticut, Iowa, Maine, Massachusetts och Vermont. I Kalifornien är de ca 18 000 äktenskap som ingicks innan en folkomröstning i november förra året, med liten marginal, förbjöd samkönat äktenskap giltiga. Sedan Kaliforniens Högsta domstol nyligen avvisat krav på att ogiltigförklara folkomröstningsresultatet väntas en ny folkomröstning hållas i frågan. Detta dock tidigast 2010.

I flera av USA:s delstater finns äktenskapsliknande lagstiftning om partnerskap. För bara några dagar sedan beslöt man i Nevada att införa en partnerskapslag som kommer att gälla par där parterna är av såväl samma som olika kön. Detta sedan lagstiftarna i delstaten röstat för att köra över guvernör Jim Gibbons inlagda veto mot lagen, som ger vissa men inte alla av äktenskapets rättsverkningar. Någon ceremoni för ingående av det nya partnerskapet krävs inte, utan paren får själva bestämma om de önskar en sådan ceremoni eller inte. Även samkönade par, förutsatt att de är skrivna i delstaten, kommer därmed inom kort att lagligen kunna knyta banden i Las Vegas och andra orter i Nevada där det är populärt att gifta sig.

Tecken finns på att opinionen i USA kring samkönat äktenskap håller på att väga över från en majoritet som är negativa till en majoritet som är positiva. Det finns opinionsmätningar som pekar i denna riktning. Även profilerade republikanska politiker har på senare tid yttrat stöd för samkönat äktenskap. Den senaste att göra så var förre vicepresidenten Dick Cheney. Han har en lesbisk dotter, Mary, och är morfar till en tvåårig flicka som Mary Cheney och hennes partner Heather Poe är föräldrar till.

– Människor borde vara fria att få ingå vilken slags förening de önskar, vilket slags arrangemang de önskar, förklarade Cheney i veckan inför amerikanska National Press Club efter att först ha sagt angående samkönat äktenskap att frihet ”betyder frihet för alla”.