10 februari i år skrev QX.se att Egalia, RFSL Stockholms mötesplats för unga hbt-personer, läggs ner i september om inte mer pengar kommer till. Idag ljusnade framtiden något då föreningen mottog 100 000 kronor ur Grön Fond som en av årets två Ungdomshjältar.

– Det är en ära att bli utnämnd till Ungdomshjälte. Men det viktigaste är pengarna. Nu kan vi hålla öppet året ut, säger Anna Söderström, nyutnämnd ordförande i RFSL Stockholm.

Egalia har funnits i tre år. Under 2008 hade Egalia 2000 besök av 400 besökare. Hittills har verksamheten finansierats av pengar från Arvsfonden. Det stödet sträcker sig över tre år, en tidsperiod som nu alltså är slut. Nu vänder man sig till Stockholm stad. 1,2 miljoner kronor är begärda och om en vecka avgörs Egalias framtid.

– Vi har en namninsamling där 2000 personer hittills har uttryckt sitt stöd för Egalia. Vi hoppas att Stockholm stad tar sig råd att finansiera verksamheten, säger Anna Söderström.

Jonas Nilsson (m), ordförande i Socialtjänstens organisations- och föreningsutskott har inte kunnat nås för en kommentar.

Tills vidare hålls Egalia flytande med pengarna från Grön Fond. Fonden finansieras av oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (mp). Hon tycker att lönen för ett borgarråd – 80 000 – är för hög, och skänker därför hälften – ca 200 000 årligen – som stöd till föreningar som bland annat arbetar bland socialt utsatta. I år var temat barn.

Yvonne Ruwaida (mp)

– Jag har varit på Egalia flera gånger. De har skapat en mötesplats där unga kan vara sig själva, fria från fördomar, hatbrott eller diskriminering. Min förhoppning är att Egalia kan vara öppet för alltid, säger Yvonne Ruwaida.

Egalia arbetar enligt en modell inspirerad av Harvey Milk School i USA som enligt amerikanska studier bidrar till ökad psykisk hälsa och mindre risk att unga begår självmord. Grundpelarna är trygghet, representation och kontinuitet. Besökarna får träffa andra hbt-personer och upptäcka berömda dito genom böcker och filmer. Varje träff börjar med en samling där alla presenterar sig.

– Det låter futtigt med ett ungdomshäng med fika och pyssel. Men det är en verksamhet som räddar liv. Det vet vi, säger Anna Söderström.

Du är själv organisationsutvecklare på just miljöpartiet. När du tillträdde som ordförande i RFSL Stockholm sade du att du brann för att rädda Egalia. Är det en slump att ni nu får stöd från just miljöpartiet?

– Yvonne har stöttat och jobbat för Egalia hela tiden. Det här har inte alls något med mig att göra.

Det andra priset på 100 000 kronor mottogs av organisationen Ingen människa är illegal för deras arbete för flyktingar och papperslösa.

Till stöd för Egalia pågår just nu en namninsamling ”Rädda hbt-fritidshänget Egalia från nedläggning”. upprop.nu/HWRQ
Vill du stötta verksamheten för hbt-ungdomar ekonomiskt har Egalia ett bankgiro-nummer: 273-4382