De två partier som är mest negativa till reformer för hbt-personer gjorde en dålig insats i EU-valet. Kristdemokraterna tappar en procent och de förväntade framgångarna för Sverigedemokraterna som förväntades leda till en plats i parlamentet stannade på 3,3%. En stor framgång för partiet men som inte räckte ända fram.
Samtidigt gör några av de mest aktiva partierna i hbt-frågor, miljöpartiet och folkpartiet ett mycket bra val och Feministiskt initiativ hamnade efter en remarkabel ABBA-effekt på 2,2%, vilket lär ge partiet nytt råg i ryggen.

Miljöpartiets Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Isabella Lövin firar EU-valet 2009

Valets raket, Piratpartiet, med en öppen lesbisk kandidat på valsedeln kommer med all sannolikhet att rösta för hbt-personers rättigheter i Europa. Partiet har också antytt att man kommer att ansluta sig antingen till den liberala eller den gröna gruppen i EU-parlamentet.
I Finland blev valet en chock där det aggressivt främlingsfientliga och antihomosexuella partiet Sannfinländarna får ett mandat och i Danmark fördubblade Danskt folkeparti sitt stöd, det parti som sitter som en propp i dansk politik vad gäller hbt-frågor.
I Europa ser främlingsfientliga och antihomosexuella partier att ha haft stora framgångar.

www.val.se
www.val2009-resultat.eu