Idag röstade det litauiska parlamentet med siffrorna 87 mot 6 och 25 nedlagda för andra gången igenom den lag som om den slutgiltigt träder i kraft till våren kommer förbjuda information om kärlek och sexualitet mellan personer av samma kön. Landets tidigare president Valdas Adamkus la tidigare in sitt veto mot lagen och den nyligen tillträdde Dalia Grybauskaite tvingas trots uttalat motstånd genom dagens andra omröstning i parlamentet att godkänna lagen.
Den lagtext som nu antagits för andra gången av parlamentet förbjuder allmän spridning av information som anses vara moraliskt och mentalt skadligt för barn. Bland det som anses vara skadligt räknas bi- och homosexualitet, relationer med flera personer liksom allt för grafiska beskrivningar av våld och död upp.
Omvärlden reagerar kraftfullt idag.
Amnesty International reagerade idag genom att kräva att alla litauer ” även barn, erhåller fullständig yttrandefrihet – vilket inkluderar rätten att söka, ta emot och vidarebefordra information”.
RFSL i Sverige liksom Intergruppen för HBT-frågor i EU-parlamentet kräver att europeiska politiker nu agerar.
– Det är avgörande för hbt-personers situation i Litauen att utländska politiker engagerar sig och tar avstånd från homofobi och transfobi t.ex. i form av denhär lagen, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL och fortsätter.
– RFSL uppmanar svenska politiker i riksdagen och Europaparlamentet att kontakta sina litauiska kollegor och berätta vad de tycker om lagen.
– Detta är en mörk dag för Litauen, Europa och resten av världen. Staters uppgift är att skydda människor från diskriminering och stigmatisering – i Litauen gör man nu precis tvärtom, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.
Michael Cashman, ordförande för Intergruppen i EU-parlamentet uppmanar nya ordföranden flr parlamentet Jerzy Buze att som en av sina första uppgifter uttrycka sin oro direkt till det litauiska regeringen.
– Denna nya lag står i stark kontrast till Europeiska Unionens värderingar där minoriteters rättigheter är och skall förbli respekterade. Det är EU-parlamentets ordförandes skyldighet att ser till att alla minoriteter behandlas likvärdigt, säger Cashman idag.

Homoseksualumas yra meilė betyder homosexualitet är kärlek på litauiska

Homofientlig lag stoppas Press på regeringen om litauisk lag Litauen förbjuder ”hbt-propaganda”