Redan innan World OutGames och Copenhagen startade har oron för hatbrott riktat mot besökare såväl som hbt-personer som lever i Köpenhamn varit stor. Till Ekstrabladet sa Köpenhamns polischef Per Larsen att man nu skall vara extra uppmärksamma på om folk riskerar att blir utsatta
Från arrangörerna har kampanjen ”det är OK att vara sig själv” startats i samband med festivalen.
Tyvärr inleddes dock festen dåligt för fem personer som råkade befinna sig i det gaykrogtäta området kring Studiestræde.
Två av alkohol eller narkotika påverkade män, 28 och 33 år, frågade förbipasserande om de var homosexuella och innan de tillfrågade hann svara utdelades slag. Berlingske uppger idag att tre av de som utsatts skall vara deltagare i OutGames, en svensk, en norrman och en engelsman. De två männen arresterades och är nu omhändertagna ”av hänsyn till människors rättskänsla” till den 4 augusti.
Vid en officiell mottagning i Köpenhamns Rådhus på lördagen markerade såväl överborgmästare Rit Bjerregaard (s) som kultur- och fritidsborgarrådet Pia Allerslev (venstre) i tal till att fokus nu måste sättas på hatbrott. Under söndagen diskuterades i dansk TV bland annat om hatbrottsjourer enligt modellen i Stockholm bör startas inom polisen.