KÖPENHAMN.

Idag kunde International Gay and Lesbian Chamber of Commerce presentera sitt första ”International Business Equality index”. Femton multinationell företag, varav inget från Skandinavien, svarade på IGLCCs frågeställningar om likabehandlingsprinciper och stöd till hbt-samhället.
Ordföranden för Index-sammanställningen David Pollard kallade de femton företagen som svarat på IGLCCs enkät för ”mycket modiga” vid dagens presskonferens.
Det IGLCC bland annat har undersökt är om de multinationella företagen har mångfaldsplaner och specifikt då gällande hbt-personer.
– Vi har sett att de deltagande företagen har interna planerna som gör att man kan ses som helt inkluderande, men nu gäller det att implementera de riktlinjer man antagit, menade David Pollard.
Rapporten pekar på att i det externa arbetet har de multinationella företagen lång väg kvar. Och dessutom är antalet öppna hbt-personer i företagsledningen ytterst sällsynt. De få öppna hbt-personer som återfinns hittar man i länder där acceptansen för homo-bisexuella och transpersoner är hög.
Ett annat resultat av index-studien var att endast drygt 13% av de svarande hade mångfaldsavtal med underleverantörer i alla de länder där de verkar. Samma låga nivå hamnade man på då frågan om man annonserar i gaymedia på alla sina marknader, ställdes.
IGLCCs generalsekreterare Pascal Lépine förklarade att inga skandinaviska multinationella företag medverkade med att man gått ut med inbjudan via pressmeddelanden. Och de som nåtts av budskapet har svarat denna första gång. Förhoppningen är att fler skall svara 2010.
Av de femton företagen är det de tre topplacerade som presentrats. De övriga hamnar i en ”klump” för att, som David Pollard förklarade, ”inte genera dem”.
British Telecom hamnade på plats ett med ett resultat av 78% utav full pott 100%. Därefter följde IBM med 76,2% och The Dow Chemical Company med 70,6%.
De deltagande multinationella företagen har sammantaget 1,7 miljoner anställda i 227 länder och en total omsättning om 800 miljarder dollar om året.
Dennis Gissing från British Telecom Group var mäkta stolt över att företaget toppar listan.
– Vår mångfladsplan är nära kopplad till vår affärsplan, förklarade han den höga placeringen. Mångfald är avgörande för att vi skall kunna locka de bästa talangerna och för att vi skall kunna behålla dem.

Ladda ner IGLCC index 2009 som PDF