Tanken med seminariet ”Svar på tal” var att funktionshindrade hbt-personer skulle kunna ge och få tips på hur man bemöter kommentarer och attityder som man ofta stöter på som funktionshindrad, och problemformuleringar var det definitivt ingen brist på.

Cecilia Devin Lind, Immanuel Brändemo, Marie Skoog, Sofia Thoresdotter
– Ta bara det här med entrén, säger Immanuel Brändemo som sitter i panelen. När man kom in på Pride House satt Ewa där i sin rullstol och gröna volontärströja, men ingen frågade henne något. Det var som om de inte fattade att hon faktiskt jobbade här!

Samma typ av problem möter många när omgivningen adresserar den personliga assistenten i stället för dem själva. Från publiken kommer olika förslag:

– Ett jättebra tips är att ta med sig någon som har ett annat handikapp. Då fattar de ingenting – vem leder vem egentligen? Vem kan jag prata med och vem ska jag ignorera?

Två av deltagarna som känner igen sig, är Terne Mejnå och Ante Blomberg. De har själva varit aktiva i många år och har förstått att det gäller att tuffa till sig:

– Det verkar som om folk är rädda för folk som är kaxiga. Ni som sitter i stol, testa att klä er tuffare. En skinnjacka kan göra hela skillnaden! Jag får ju problem när Jehovas kommer och vill frälsa mig, de känner ju att de behöver bota mig både för att jag är hbt och för att jag sitter i stol… När de inte ville ge upp sa jag till slut att det spelar ingen roll, jag är satanist.. Det biter i alla fall inget på!

En vanlig fördom om funktionshindrade är att de är asexuella, eller att de åtminstone inte har sex. Cecilia Devin Lind ger ett exempel på konversationer som uppkommer ganska ofta:

”Sitter du alltid i rullstol?”

”Nej, inte när jag sover, går på toa eller har sex”

”Sex? Vaddå, kan du ha sex?”

”Inte med dig, du är inte min typ.”

För en funktionshindrad hbt-person kan det dubbla annorlundaskapet ge lite speciella problem, något som framkommer under seminariet. Vad säger man till exempel till någon som tror att man är på gayklubb för att man har kommit fel – för visst kan man inte vara både blind och homosexuell?

Eller som när en synskadad man i publiken var på fest med sin bdsm-intresserade kompis, och folk på festen trodde att han inte förstod var han befann sig. Problemet känns igen av många på seminariet, och Immanuel ger till slut sitt förslag:

– Säg bara: ”Vadå, är inte det här kristdemokraternas medlemsmöte?”

Föreningen FHOBIT (funktionshindrade HBT-personer) har under veckan även arrangerat filmvisning och hade under fredagen årsmöte på Pride House. Läs mer på www.fhobit.se.