Ironiskt nog innebär den nya paragraf 30 att diskriminering baserad på sexuell orientering förbjuds samtidigt som paragraf 277 förbjuder enkönade äktenskap, erkännande av enkönade äktenskap ingångna i annat land liksom erkännande av ingången sambolag och partnerskap, hetero eller homo.
Dessutom förbjuds i paragraf 462 två ogifta att gemensamt adoptera barn. Paragraf 258 definierar ”makar” som en man och en kvinna förenade i äktenskap, och definierar ”familj” som grundat i äktenskap mellan två makar. Och paragraf 259 definierar äktenskap som en förening mellan en man och en kvinna och gör äktenskapet till en rättighet.
– Dessa inslag i den nya lagen innebär diskriminering av bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner och deras familjer, säger den rumönska hbt-organisationen ACCEPT, The International Gay and Lesbian Human Rights Commission liksom ILGA-Europa.
– Artikel 277, 258 och 462 förhindrar enkönade par och andra icke-traditionella familjer från att diskrimineras, fri rörlighet och är ett ingrepp i privatlivet som skyddas av europeisk och internationella regler och lagstiftning”, säger grupperna. ”Dessa föreskrifter… förnekar existensen av hbt- och icketraditionella heterosexuella familjer, ökar det sociala stigmat och diskrimineringen av dem.
Organisationerna skrev i ett brev till Basescu om sin beskvikelse över lagarnas införande och uppmanade honom att stödja försök till att ta bort dem.