På måndag ställs en 17-årig pojke inför rätta i Senegal för ”brott mot naturen”. Två män från samma stad som pojken, Darou Mousty dömdes den 10 augusti till två respektive fem år för samma brott.
De tre arresterades tillsammans med en fjärde man den 19 juni för anklagelser om att ha haft sex med personer av samma kön. Den fjärde mannen finns inga uppgifter om enligt den uppmaning om en internationell protestaktion som organisationen IGLHRC idag sänt ut.
Enligt människorättsorganisationen skall anklagelserna baseras grannskvaller. IGLHRC ser dessa händelser som del i ett ”mönster” av godtyckliga arresteringar baserade på uppfattad sexuell orientering. Senegal är ett av de länder som förbjuder sexuella kontakter mellan personer av samma kön och IGLHRC uppger att homofobin är vida spridd och att våld och provokationer mot enskilda som uppfattas som hbt-personer uppmuntras av såväl politiska som religiösa ledare.

Cary Alan Johnson, IGLHRC

– Detta är ännu ett tecken på att homosexuella män och de som uppfattas som homosexuella är i allvarlig fara i Senegal, säger Cary Alan Johnson, chef för IGLHRC. Arresteringen av männen bryter både internationell som afrikanska regler och lagar om mänskliga rättigheter.
I februari 2008 arresterades 10 män anklagade för homosexualitet efter att en tidning publicerat bilder på dem från en partnerskapsceremoni. I augusti 2008 arresterades två män anklagade för att ha ingått ”homosexuellt äktenskap”. I december förra året så arresterades nio män som deltog i en workshop om säkrare sex. De dömdes till 8 års fängelse i första instans med friades av en domstol i Dakar i april i år.

IGLHRC rapporterar även om grova övergrepp som skett mot avlidna män som uppfattas som homosexuella. I maj i år grävdes 30-årige Madièye Diallos grav upp i staden Thiès. Efter att familjen åter begravt honom upprepades övergreppet och mannens döda kropp kastades i på familjens gård. Där har mannen till slut kunnat begravas i fred.
IGLHRC återger ett uttalande av Imamen Massamba Diop som i fallet med de män som arresterades i december förra året klagat på för milda domar: ”Vi borde ha dödat dem istället”, uppges han ha sagt. Landets premiärminister Souleymane Ndiaye Ndéné har även uttalat sig i homofrågor och kallade i maj i år homosexualitet för ”ett tecken på kris för våra värderingar”.
En av Afrikas få öppet homosexuella imamer, Mushi Hendricks, från Sydafrika kommenterar Diops hårda uttalanden med att han uppmanar till mord genom att citerar muslimernas heliga bok.
– I Koranens Sura 2:179 instrueras vi troende att ”Likvärdighet är en lag som räddar liv åt er, O ni som har intelligens, så att ni ska kunna vara rättfärdiga.”
I Senegals strafflag kan homosexuella handlingar straffas med mellan ett till fem år och böter på mellan motsvarande ca 1500 till 20 000 svenska kronor utdömas.

Protestaktion på IGLHRCs hemsida

IGLHRC står för International Gay and Lesbian Human Rights Center. Organisationen har kontor i New York, Kapstaden och Buenos Aires.

Åtta års fängelse i Senegal Gayrörelse bildad i Senegal