Efter att ha fått sparken från sin blivande arbetsplats på tidningen Lapin-Kansa som ges ut i Rovaniemi med omnejd, stämde Johanna Korhonen mediekoncernen Alma Media (som äger Lapin-Kansa) för diskriminering. Johanna Korhonen menade att hon blivit avskedad när man upptäckte att hennes partner var en kvinna. Alma Media å sin sida påstod att det berodde på att hon inte hade korrigerat könet på partnern under intervjun. Pronomenet för han och hon i finskan är det samma, hän.

I juni tidigare i år hölls rättegången och tingsrätten dömde till Alma Medias fördel och hänvisade bland annat till bristande förtroende på grund av man ansåg att hon hade undanhållit viktig information. Johanna Korhonen dömdes att betala alla rättegångskostnader, men överklagade till hovrätten.

Nylands arbetsskyddsdistrikt, dit Johanna Korhonen hör eftersom hon är bosatt i Helsingfors, undersökte också fallet och konstaterade i motsats till tingsrätten att det förelåg stark misstanke om diskriminering. Man begärde en polisundersökningen av fallet och nu är förundersökningen klar. Av den framgår att Alma Media har behandlat Johanna Korhonen diskriminerande. Man konstaterar att hennes arbetsavtal avbröts på olagliga grunder och ärendet rubriceras som diskriminering. Resultatet av polisundersökningen förväntas leda till en ny rättegång i fallet.

Korhonen förlorade mot Alma Starkt stöd för homosexuell chefredaktör Sparkades från tidning för att hon är lesbisk