I tidsdags blev de slutligen klart att Eva Brunne den 8 november kommer att vigas till ny bskop i Svenska kyrkan. Tillsammans med Härnösands nyvalde biskop Tuulikki Koivunen Bylund tar hon emot biskopsinsignierna i Uppsala domkyrka.
Eva Brunne valdes till biskop tidigare i år men ett antal klagomål över hur valet gått till gjorde att Svenska kyrkans valprövningsnämnd prövade valet innan det slutligt kunde vinna laga kraft.
– Det känns bra att valprövningsnämnden nu har bekräftat det förtroende som har visats mig. Nu kan vi planera framåt i församlingar och på stiftskansli. Själv känner jag förväntan och ödmjukhet när jag förbereder mig för det nya uppdraget, säger Eva Brunne i en kommentar på Stockholm stifts hemsida.
Brunne prästvigdes 1978 i Lunds stift, hon har varit kyrkoherde i Sundbyberg och Flemingsberg och suttit som prästledamot i Stockholms domkapitel 1997 till 2005. Idag arbetar hon på stiftskansliet och lever i välsignat partnerskap med Gunilla Lindén och de två har ett barn ihop.

Eva Brunne ny biskop i Stockholm