Till skillnad från Pride-parader var söndagens National Equality March i Washington D.C. en politisk kraftsamling där upp mot en kvarts miljon krävde lika rättigheter för hbt-personer.
Aktivister och politiker fick sällskap av såväl Cynthia Nixon som Lady Gaga när paraden avslutades framför Capitol Hills. Lady Gaga vars deltagande skapa stor uppmärksamhet skällde ut paparazzifotograferna och fräste att ”antingen tar ni en regnbågsflagga eller så lämnar ni paraden”!
Söndagens marsch har skapat debatt inom den amerikanska hbt-rörelsen. Marschen uppfattas som en del av ”Stonewall 2.0”-rörelsen liksom ett uttryck för att ”Prop. 8-generationen” nu etablerat sig politiskt.
Medan lördagens galamiddag med president Barack Obama kring den mer lobby-inriktade organisationen Human Rights Campaign, HRC, samlar den federalt inriktade hbt-rörelsen, med professionella aktivister, växer en mer decentraliserad rörelse fram.
Bakslaget i Kalifornien där Proposition 8 antogs i en folkomröstning med resultatet att homo- och bisexuella frågtogs lagvunna rättigheter har radikaliserat en ny generation gräsrotsaktivister.
Till New York Times säger 27-årige Towlerorad.com-bloggaren Corey Johnson om söndagens marsch: ”Jag tror detta symboliserar att facklan nu lämnas vidare”.
Ett uttryck för de motsättningar som finns är att HRCs huvudkontor i Washington utsattes för en ”Glamdalized” aktion. Glamdalism kan uttydas som glam-vandalism. Entrén till HRCs kontor sprayades med rosa trianglar och budskap som ”Sluta lämna queers bakom er” och gruppen Queers against assimilation uppmanade de mer etablerade aktivisterna att inte glömma Stonewall-revoltens radikala aktivism.

equalityacrossamerica.org