Irina Fedotova-Fet och Irina Shipitko, som nekats att gifta sig i Ryssland gav inte upp så enkelt. Den 23 oktober gifte dig sig i Toronto.
Smek”månaden” valde de att fira vid Niagarafallen innan de åkte tillbaks hem med deras advokat, ryska gayaktivisten Nikolaj Aleksejev för att nu kräva att Ryssland erkänner det kanadensiska äktenskapet.
En liknande påtryckning mot svenska myndigheter genomförde Lars Anrell och Lars Gårdfeldt efter att de 2006 gift sig i Kanada.
De två fick dock inte in vilja igenom utan deras äktenskap betraktades då som partnerskap i Sverige.
Aleksejev säger att rysk lag gör att äktenskap ingångna i utlandet skall godkännas i landet med undantag av bigami eller incest. Homoäktenskap är inte nämnda bland undantagen i den ryska lagen, säger han.
– Det är ett slags kryphål i lagen, säger han.
Om Ryssland vägrar erkänna äktenskapet mellan Irina och Irina så kommer de driva frågan vidare till Europadomstolen.
– Även om detta inte var mitt äktenskap så blir det en dag jag sent kommer att glömma, sa han under sitt besök i Toronto. Många i Ryssland, inkluderat hbt-samhället, ser äktenskap mellan personer av samma kön som otänkbara men kampen för äktenskaplig jämställdhet är en investering i en demokratisk och fri framtid för landet. Vi vet att vi en dag kommer nå detta och det är orsaken till att vi börjar nu. Jag hyllar Irinas och Irinas mod genom att visa att kärleken inte har några gränser. De ger ett starkt budskap om hopp.

Läs även:
Ryskt äktenskap endast för heterosexuella

Flatpar nekas giftermål – stämmer Ryssland Lars och Lars vill folkbokföras som gifta