I går fastslog Svea hovrätt att landstinget i Uppsala inte diskriminerade ett lesbiskt par som sökt hjälp med insemination. När en av kvinnorna fyllt 40 år utan att den hjälp med inseminations hon fått inte lyckats, ville de att de behandlingar som var kvar av de ett par garanteras hjälp med skulle flyttas över till den yngre partnern. Landstinget sa nej med hänvisning till att reglerna, utformade efter heterosexuella par, gäller för ett visst antal försök för en av partnerna i ett par.
DO ställde sig bakom det lesbiska paret och hävdar att dessa regler missgynnar enkönade par. Hovrätten menar att det inte är diskriminering i förhållande till heterosexuella och avslog DOs överklagan av en tidigare tingsrättsdom.
Under fredagen meddelade Umeå tingsrätt att man ger landstinget rätt att ta ut en avgift för lesbiska par som vill ha hjälp med insemination, något man inte gör för heterosexuella par.
RFSL kräver nu att folkhälsominister Maria Larsson (kd) agerar för att fertilitetsvården skall ges på lika villkor oberoende om ett par består av en man och en kvinna eller två kvinnor.
– Vi vana vid att homo- och bisexuella kvinnor behandlas sämre och nedprioriteras gång på gång trots att det är helt oacceptabelt. RFSL kommer att fortsätta arbeta hårt med frågan och vi kräver att DO fortsätter prioritera den och överklagar domarna, säger förbundsordföranden Sören Juvas