Under måndagen samlades ett 50-tal aktivister från Transförsvaret vid entrén till Socialstyrelsen. De tog upp traditionen upp från 1979, då homoaktivister krävde förändring genom att rikta uppmärksamhet mot sjukdomsklassifikation av homosexualitet och 1985 mot myndighetens negativa svar på ”homosexutredningen” .

Dagen efter Transgender Day of Remembrence handlar aktivismen om en växande irritation över att reformering av svensk politik kring transpersoners situation och rättigheter drar ut på tiden.

Transförsvaret samlar aktivister som vill se en ytterligare väg att påverka politiken utöver det ”mjuka” påverkansarbete som bedrivs av bland annat RFSL och FPES. På sin Facebooksida har de uttalat ”ultimatum” till statsminister Stefan Löfven, jämställdhetsminister Åsa Regnér och folkhälsominister Gabriel Wikström.

Inför måndagens aktion påminner de om att ”transsexualism” fortfarande är en psykatrisk diagnos i Sverige och att förändringsrabetet stannat av efter att tvångsstrerilseringen avskaffades 2013. Nu vill aktivisterna se att de kvarvarande brister som gjort att Sverige hamnat på en generade 12 plats i ILGAs Regnbågsindex, åtgärdas.

Aktivisterna blockerade först entrén vid Rålambshovsvägen och har sedan tagit över ett konferensrum där de vill framföra sina krav.