Under torsdagskvällen hölls en kyssaktion utanför Litauens parlament i Vilnius av en grupp hbt-aktivister. Det var paraplyorganisationen ANSO, Association of Nordic and Pol-Balt LGBTQ Student Organizations, som organiserade. Framför parlamentsledamöter, förbipasserande och media kysstes det intensivt i protest mot den av Litauens parlament antagna lagen om förbud mot positiv information till minderåriga om homo- och bisexuella relationer.

¬ Litauen har länge varit känt som ett av de mest homo- och bifobiska länderna i Europa, men situationen kommer att förvärras dramatiskt när den nya lagen träder i kraft i mars 2010, säger Ann Kristin Fagerlund från SFQ, Sveriges Förenade HBTQ-studenter.

Med demonstrationen hoppades man skapa ytterligare uppmärksamhet även utanför Litauen kring den kommande lagen. Detta i syfte att sätta press på lagstiftarna i Litauen att dra tillbaka den. I ett försök att få lagen modifierad har Litauens president Dalia Grybauskaite presenterat ett alternativt lagförslag. I det har förbudet mot att man till minderåriga sprider information som främjar ”homosexuella, bisexuella eller polygama förhållanden” ersatts med ett förbud mot information till minderåriga som ”stigmatiserar familjevärderingar”. Litauens parlament håller för närvarande på att behandla det alternativa förslaget till lag. Det är dock långtifrån säkert att det uttryckliga förbudet mot att sprida information som når minderåriga vilken upplyser positivt om homo- och bisexualitet tas bort. Detta även om lagstiftarna i Litauen befinner sig under viss press från bl.a. EU att inte införa en lag som kränker grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter.

ANSO håller denna vecka en fyra dagar lång konferens om i Vilnius för att belysa situationen i Litauen och visa internationell solidaritet med den litauiska hbt-rörelsen. Den 7-8 maj nästa år kommer det hittills största hbt-evenemanget i Litauen att hållas. Då står Vilnius värd för Baltic Pride, det gemensamma pridefirandet för Estland, Lettland och Litauen. Om lagen om förbud mot skadlig information riktad mot minderåriga då har trätt i kraft i sin ursprungliga form befarar man att den kommer att användas som ett medel för att försöka stoppa delar av Baltic Pride från att genomföras. I första hand är det den planerade Prideparaden som man då befarar det blir enklare att vägra utfärda demonstrationstillstånd för.