– Vi vill tydligt arbeta med heteronormen och ta med ett genusperspektiv i bibelläsningen, säger Hillevi Beckman, präst i Svenska kyrkan.

– Berätta om bakgrunden till varför ni vill göra detta.
Jag är nyligen prästvigd och vikarierade på Regnbågsmässan i oktober. Efter det och mitt deltagande under Pride blev jag kontaktad av en person via RFSL Ungdom. Jag fick höra att många hbt-personer troligtvis inte känt sig välkomna när de var i konfirmationsåldern, och skulle behöva få en andra chans. Det tyckte jag lät viktigt, utmanande och relevant, så jag sa ja direkt. Sedan fick jag förstås förankra frågan hos kyrkoherden och kyrkorådet, de var positivt inställda rakt igenom.

– Vad innebär konfirmationsläsning med hbt-perspektiv?
– Det blir som en vanlig konfirmation där vi pratar om livet, döden, vänskap, sexualliv, men med medvetet fokus på hbt-frågorna. Och samtidigt vill jag göra upp med en kristen folktradition, göra upp med tolkningen, eftersom Svenska Kyrkan historiskt har haft en förhållandevis kritisk syn på homosexualitet. Det handlar om bibelsyn, att man kan läsa på olika sätt, men var och en har ett enskilt ansvar.

– Vilka vänder ni er till?
– Till alla ungdomar i hela Stockholm. Vi vill ge en ny möjlighet till dem som har passerat konfirmationsåldern, men det kan vara ett brett åldersspann också, 14- 20 år och kanske äldre än så.

Hur ska ni locka folk till detta?
– RFSL har fått en folder som de delar ut, Regnbågsmässan informerar, och via olika internetforum och att Stiftet lägger upp information på hemsidan.

– Till sist, vad tror du denna hbt-satsning leder till?
– Att ungdomar hittar en plats där de kan prata om sina livsfrågor, och att kyrkan gör upp med sin trista historia.



Mer läsning: regnbagsmassan.nu