Den nyvalde borgmästaren, Annise Parker fick 53,6% av rösterna i ett val som endast lockade 17% av de registrerade väljarna till valurnan.
– Jag vet vad denna seger betyder för många av oss som aldrig trodde att vi skulle kunna nå så långt, sa den 53-årige Parker i sitt segertal som hon höll med sin partner sedan 19 år, Kathy Hubbard, och deras tre barn vid sin sida.
– Detta val har förändrat världen för hbt-samhället, sa hon.
Analytiker menar att hennes seger kan förklaras med det starka stödet hon fått från vita liberaler och hbt-väljare.
Under sista valkampanjsveckan sände antihomosexuella aktivister ut anti-homobudskap riktat mot Parker via mail-bombning.
– Jag önskar att ni alla kunde vara här nu, sa Gay & Lesbian Victory Funds ordförande Chuck Wolfe i ett mail sänt från Parkers segerfest. Detta är en viktig milsten i för vårt land, men det är också viktigt att se att väljarna la sin röst på Parker även efter den flod av anti-gaykampanjer som designades för att splittra och distrahera väljarna. Den här gången misslyckades extremisterna.
– Det är svårt att beskriva hur lyckliga alla är, fortsätter Wolfe. Efter så många deprimerande nyheter som på senare tid drabbat hbt-samhället, är det skönt att kunna le så här brett!
Victory Fund har gett sitt stöd till Parker alla de sex gånger hon valts som ledamot av stadsfullmäktige och i hennes framgångsrika kampanj för posten som ansvarig för stadens finanser (city controller).
Andra städer i USA som har öppet homosexuella borgmästare är San Diego i Kalifornien, Providence i Road Island, Portland i Oregon, Chula Vista i Kalifornien och Cambridge i Massachusetts . Houston, med 2,2 miljoner invånare, är den största av dessa städer.