Under Världsaidsdagen den 1 december lyfter Noaks Ark, Hiv-Sverige och Posithiva Gruppen  i Stockholm fram konstnären Lars Rading. Mellan 15-17 visas hans konst på Konstnärshuset. Rading var öppet HIV-positiv och har bland annat gett namn till ett Kulturpris som delas ut av Noaks Ark. Lars Rading avled 1993 i sviterna av aids och testamenterade såväl pengar som konst som blivit grundplåten till priset. Den första mottagren av priset var Rikard Wolff följt av bland andra Lill Lindfors, Noerine Kaleeba, Bill Rubino, Gert Tornberg, Elisabeth Ohlson-Wallin, Bodil Sjöström,  Steve Sjöquist, Stockholms Gaykör och Walter Heidkampf.

Klockan 19.30 på torsdagskvällen har Daniel Cardones film Desert Migration sin Sverige-premiär. En film som berättar om hur hiv-positiva män lämnade San Francisco för att gemensamt bygga upp en trygg miljö i Palm Springs. Filmen visas på Zita klockan 19.30. Biljetter kan bokas via Nokas Ark

Hiv-Sverige släpper i samband med Aids-dagen en nya kampanj på temat ”Med hiv sökes”. En kampanj som via sociala medier vill lyfta diskriminering av hiv-bärare.
– Det är viktigt att lyfta hur det är att leva med hiv idag, att det innebär att leva ett vanligt liv, men med en ovanlig sjukdom samt att hiv inte ska vara ett hinder för någon i livet. Det innebär att kunna arbeta med det man vill och kunna vara sig själv på arbetet, säger Farhad Mazi Esfahani på Hiv-Sverige som ansvarat för kampanjen.


Genom påhittade annonser där olika verksamheter söker medarbetare som bär på hiv, vill de få ut budskapet att 95% av alla som bär på viruset går på väl fungerande behandling vilket innebär att viruset inte överförs vid sexuella kontakter eller graviditet. Trots detta lever det kvar fördomar som gör att många hiv-bärare har svårt att vara öppna med det som idag är en kronisk sjukdom med livslång behandling.

Runt om i landet genomförs aktiviteter för att uppmärksamma dagen och minnas de som gått bort i sjukdomen och som idag lever med hiv. Fackeltåg hålls i:

Malmö: Möllevångstorget till S:t Petri kyrka kl. 17.30-18.30. Tidigare på dagen blir det ljuständning vid Triangeln.

Växjö: Minnesgudstjänst 17.00 i domkyrkan.

Norrköping: Samling 17.45 utanför stadsbiblioteket vid Söder tull för gemensamt fackeltåg kl 18. Eldshow utanför St:Olai kyrka.

Piteå: se egen artikel