För oss som var bokade på världens största gaykryssning blev nyheten om det inträffade orväckande då ett av våra stopp är just Haiti och hamnstaden Labadee, men ett par dygn senare meddelade researrangören Atlantis Events och rederiet Royal Caribbean att resan kommer att genomföras då förödelsen är långt från hamnen och inte påverkar vårt stopp.
För att hjälpa till och samla in pengar beslutades även att båtens största hytt, Presidentsviten, skulle aktionernas ut till högstbjudande och pengarna oavkortat skulle gå till Röda Korset och deras hjälparbete. Auktionen avslutades torsdagen innan avresan och 10 000 dollar blev slutbudet (motsvarande ca 75 000 svenska kronor)

Vid gårdagens välkomstsamling på båten pratade en av Atlantis Events chefer om vårt kommande stopp på Haiti: Vi är inte den första båten att ankomma Labadee utan den fjärde i ordningen av båtar. Ombord på alla kryssningsfartyg som gör stopp på ön transporteras förnödenheter som behövs i hjälparbetet. All försäljning som sker på båten under stoppet kommer doneras till hjälparbetet och Atlantis uppmanar alla resenärer att skänka pengar som en gest för att vi får besöka deras ö.

Reaktionerna på båten är blandade. Det finns en sida som är stolta att vi som HBT:s hjälper andra utsatta medan andra ombord är lite mer svala i omdömet. Området som vi lägger till vid är inhägnat och öborna är inte välkomna där ”av säkerhetsskäl”. Åsikter som att vi ska komma och roa oss i närheten där folk har det svårt förekommer, samtidigt finns det gäster som bryr sig mera om vad de ska ha på sig på kvällens fest.
Men, det uppges att ett stopp med ett kryssningsfartyg ger en rejäl inkomst till ön och vi kan bara hoppas att dessa pengar kommer till de som verkligen behöver dem.

Se bilder från kryssens första dag: 3000 på ”världens största gaykryss”