I torsdags delade kulturnätverket ILGCN ut sitt årliga Rainbow Warrior-pris. Mottagaren blev en märkbart stolt Lennart/Leonora Fröberg som driver klubben Kinks & Queens.
Leonora hyllades för att ”bekräfta att regnbågskulturen i alla dess former är ett kraftfullt och värdigt vapen mot homofobi, intolerans och inskränkthet”.
Leonora berättar att hon var när till tårar av stolhet över utmärkelsen.
– Jag var faktiskt nära att lägga ner efter 15 års verksamhet, berättar Leonora. Men efter hundratals uppmuntrande önskningar om att vi skall fortsätta så kommer vi nu på lördag att ha vårt 16-årskalas.
Priset delades ut då ILGCN – International Lesbian & Gay Cultural Network- samlade deltagare från Norden, Baltikum, Polen och Vitryssland tiil ett möte med stöd av Svenska institutet..
Vitryske journalisten Siarhei Padsossny berättade om situationen för hbt-personer i landet och tackade Svenska institutet för att man gjort det möjligt för mötet där erfarenheter mellan hbt-aktivister kan bytas.
– Nu arbetar vi vidare med att ta fram ett program för att fortsätta detta avgörande samarbete med våra nordiska kollegor, sa Siarhei Padsossny.
Leonora berättade att hon var imponerad av ILGCNs arbete.
– Jag är väldigt stolt över det mod, kulturen och den historiska medvetenheten från mötets polska och vitryska deltagare, sa hon och uttryckte vilja att vara med vid nätverkets konferens i Warzawa i sommar.
Föreningen höll sitt möte med efterföljande kulturevenemang på Hallongrottan i Stockholm och där berättade eldsjälen Bill Schiller om framtida planer.
– Vi har liviga diskussioner om kommande evenemang i Turkiet i maj, i Polen i samband med att EuroPride firas och på Krimhalvön i september, berättade Bill som leder medlemsgruppen Tupilak och är generalsekreterare för den internationella nätverket.