I tisdags besökte USAs sittande justitieminister Loretta Lynch baren Stonewall Inn i New York. Baren som var platsen för de kravaller som lade grunden för efterkrigstidens hbtq-rörelse. President Barack Obama har utsett parken utanför till ett nationellt monument över HBT-rörelsens historia och kamp för lika rättigheter.

Att Loretta Lynch tog sig tid att besöka baren och parken, med den berömda statyn  ”Gay Liberation” av George Segal, handlar dels om att markera det Obama-administrationen åstadkommit i hbt-frågor och dels att sätta ljus på den kommande administrationen.

Blivande presidenten Donald Trump har namngett senatorn Jeff Sessions som sin justitieminister. Det valet tas inte väl emot i hbtq-rörelsen i USA. Human Rights Campaign har gett Sessions noll poäng i sin genomgång av den amerikanska kongressens politiker, där de kunnat notera tat han aktivt motarbetat en könsneutral äktenskapslag. Att han motsatt sig att utöka diskrimineringsskyddet till att omfatta sexuell läggning och könsidentitet och att han var emot att göra det möjligt för hbt-personer att var öppna inom militären. Även under sin tid som guvernör i delstaten Alabama agerade han anti-gay.

Loretta Lynch lugnade dock Talkshow värden Rachel Madow, på den liberala TV-kanalen MSNBC, i en intervju inne på gaybaren Stonewall Inn.

– Mycket av ändras i samband med val, men historien är större än enbart förändringar vid val, sa hon på konstaterandet att den nya administrationen i USA ser ut att bestå av personer med helt annan syn på HBT-frågor än dagens.

– Historien är större än en vilken som helst administration/regering, och för den delen justitieminister… History is bigger than any one administration, or even any one Attorney General… historien omfattar alla de förändringar och framgångar som vi har gjort och haft, fortsatte hon och menar att historien har omfamnat alla marginaliserade grupper som stått upp för sina rättigheter.

– Jag menar att när nu människor oroar sig för en backlash, så handlar det om ifall vi skall tillåta att det sker. Jag tror att människor har getts energi och med denna kommer fortsätta lyfta frågor på ett sätt som inte kommer gå att ignorera, sa hon vidare i Talkshowen.

Se hela intervjun med Loretta Lynch här