”Nedslående läsning”, så kallar RFSL de Utrikesdepartementets så kallade Landrapporter. Rapporterna tar under en speciell punkt upp situationen för homo-bisexuella och transpersoner i respektive land och dessa rapporter används även vid bedömningar av skyddsbehov för hbt-personer som söker asyl i Sverige.
RFSL menar i sin undersökning av landrapporterna att UD inte alltid hämtar in sin information på ett bra sätt. Organisationen pekar speciellt på att man inte hämtar in förstahandsinformation från hbt-personer i de olika länderna och heller inte tar in information från olika såväl nationella som internationella hbt- och människorättsorgansiationer.
I kritiken från RFSL sägs även att det finns brister i rapporteringen om hur olika lagar som berör hbt-personer i praktiken tillämpas och hur brottrubriceringar används. Hatbrott och hedersbrott liksom hbt-kvinnor situation menar de hanteras dåligt i rapporterna. Och slutligen varnar man för att ”västerländska feltolkningar” kan göra att rapporterna ger felaktig information.
I undersökningen av hbt-rapporteringen får endast dryga 35% av landrapporterna godkänt av RFSL.
UD har länge kritiserats av RFSL för en ambassadrapport från Iran som vid ett flertal asylärenden hänvisats till och där man uppgett att det går att leva som homosexuell i Iran, så länge man inte är öppen med sin läggning.
Rapporter från Iran om dödsstraff på grund av homosexuella handlingar har blivit kända i västvärlden, men från iranska myndigheters håll har dessa domar hävdats handla om våldtäkt på minderåriga. RFSL tar även upp att liknande problem med olika brottsrubriceringar som inte kontrolleras ordentligt även kunnat noteras när det gäller Saudiarabien och man skriver i rapporten: ”Här är det alltså helt avgörande att man inte okritiskt sväljer officiella versioner från odemokratiska och homofoba regimer. Utan att man istället är extra uppmärksam på just sådana brottsrubriceringar – och aktivt kontaktar andra källor för andra versioner, exempelvis jurister, människorättsorganisationer eller andra som kan ha insyn i de specifika fallen.
På Politikerbloggen skriver idag fyra riksdagsledamöter tillsammans med RFSLs förbundsordförande Sören Juvas en debattartikel där de ställer sig bakom RFSLs krav. De fyra är Ulrika Karlsson (m), Kalle Larsson (v), Fredrik Federley (c) och Börje Vestlund (s).


Ladda ner RFSLs rapport ”De homosexuellas situation är idag mycket lite känd” här

Omnämnande av hbt-personers situation i UDs landrapporter från 2008, sammanställt av RFSL
QX är bussiga genom att förutom sökningar till QX egna artiklar där de olika länderna omnämns under varje citat från UD-rapporten länka till ILGAs (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) landinformation. En tjänst som successivt byggs upp. Dessutom länkar vi till amerikanska Human Right Watchs olika landrapporter. För intresserade läsare och om du själv har information om ett specifikt land, klicka på länkarna!
UDs landrapporter är från 2008 och det har sedan dess skett positiv utveckling i en del länder som t.ex Indien och Nepal.

Afghanistan
Öppen homosexualitet förekommer inte och homosexuella samlag är förbjudna enligt sharia. Det finns inget rättsligt skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

Tips till UD: Information hos ILGA om Afghanistan

QX artiklar om Afghanistan

Algeriet
Homosexualitet och bisexualitet är förbjudet i algerisk lag och uppfattas som förargelseväckande och anses ”strida mot naturen”. Umgänge mellan personer av samma kön kan bestraffas med upp till två års fängelse och böter. Alla involverade parter kan bestraffas och om någon av parterna är minderårig betraktas brottet som grovt och ett treårigt fängelsestraff samt böter kan utdömas. Under senare år har öppen homosexualitet blivit något vanligare.
Till följd av sociala och religiösa påtryckningar betraktas AIDS som en skamfylld sjukdom. Under 2006 lanserade hälsoministeriet en anti-AIDS kampanj, där vikten av att bekämpa diskriminering av HIV/AIDS-sjuka på arbetsplatser poängterades.

Tips till UD: Information hos ILGA om Algeriet

QX artiklar om Algeriet

Angola
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet nämns inte i angolansk lagstiftning. Det finns inget förbud mot homosexualitet enligt lag. Homosexualitet är dock fortfarande stigmatiserat och det förekommer få öppet homo- och bisexuella eller personer med transpersonlighet (HBT) i det offentliga livet. Enligt uppgift finns det inga enskilda organisationer som aktivt driver HBT-frågor.

Tips till UD: Information hos ILGA om Angola

QX artiklar om Angola

Antigua och Barbuda
Lagen förbjuder sexuellt umgänge mellan personer av samma kön. Det finns rapporter om diskriminering av HBT- personer.

Tips till UD: Information hos ILGA om Antigua och Barbuda

QX artiklar om Antigua och Barbuda

Bahrain
Homosexualitet är förbjuden i lag och bestraffas formellt enligt religiös lag (sharia). Frågan är tabubelagd och diskuteras sällan offentligt. Ytterligare uppgifter är svåra att få eller belägga.

Tips till UD: Information hos ILGA om Antigua och Barbuda

QX artiklar om Bahrain

Bangladesh
Homosexuella handlingar är enligt lag straffbara, dock tillämpas lagen mycket selektivt. När polisen griper manliga sexarbetare blir resultatet oftast symboliska böter för förargelseväckande beteende. I en del fall uppges gripna ha frihetsberövats utan häktningsförhandling i upp till två veckor, ett förfarande som saknar laglig grund.
Ett flertal enskilda organisationer arbetar med homosexuella. I samtliga fall uppges syftet främst att vara att förhindra spridning av HIV. Ingen organisation agerar öppet för förbättrade levnadsvillkor för homosexuella. Statsmakterna stödjer ett antal av organisationerna.
Enligt enskilda organisationer är det inte lagar och förordningar som är det största problemet för homosexuella. I stället är det den sociala stigmatiseringen som följer av att leva utanför gängse sociala mönster med giftermål och barn – de två kanske starkaste institutionerna i det bangladeshiska samhället.

Tips till UD: Information hos ILGA om Bangladesh

QX artiklar om Bangladesh

Barbados
Sexuella kontakter mellan vuxna av samma kön är inte straffbelagt däremot förekommer diskriminering mot HBT-personer, det vill säga homo-, bi och transsexuella personer.

Tips till UD: Information hos ILGA om Barbados

QX artiklar om Barbados

Belize
Belizisk lagstiftning betraktar inte homosexualitet eller andra former av sexuell läggning eller könsidentitet som ett brott. Diskriminering i arbetslivet och inom utbildningsväsendet är dock vanligt förekommande. Unibam, som är den största organisationen som arbetar med HBT-frågor ur ett MR- perspektiv, söker genom utbildningsåtgärder, seminarier och forskning minska stigmatisering och diskriminering av HBT-personer i landet.

Tips till UD: Information hos ILGA om Belize

QX artiklar om Belize

Benin
Homosexuella handlingar är förbjudet enligt lag och är i allmänhet inte heller socialt accepterat. Det finns dock inga uppgifter avseende systematisk förföljelse av homo-, bi- eller transsexuella personer.

Tips till UD: Information hos ILGA om Benin

QX artiklar om Benin

Bhutan
Sexuella handlingar mellan män är förbjudna enligt bhutanesisk lagstiftning. Inga uppgifter om av staten sanktionerad förföljelse eller direkt diskriminering av homosexuella har funnits att tillgå.

Tips till UD: Information hos ILGA om Bhutan

QX artiklar om Benin

Botswana
Botswansk lagstiftning, liksom samhällets attityd i stort, är diskriminerande mot homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT-personer). Strafflagen förbjuder sexuella handlingar mellan personer av samma kön, vilka kan dömas till upp till sju års fängelse. Någon vidare acceptans finns inte heller hos allmänheten. Våld mot och diskriminering av HBT-personer förekommer regelbundet. Antalet polisiära ingripanden mot HBT-personer är emellertid lågt och staten förefaller i allmänhet avstå från ingrepp.
Organisationen för mänskliga rättigheter, Ditshwanelo försöker verka för en ökad acceptans av HBT-personer, men ämnet väcker inte något bredare engagemang eller debatt. Organisationen har bland annat drivit frågan rättsligt dock utan framgång. Domstolen bedömde i målet Kanane v. State, juni 2003, bland annat att tiden inte var mogen för en avkriminalisering av homosexuella handlingar ens mellan vuxna, samtyckande män och att homosexuella män och kvinnor inte representerade en grupp eller klass som i dagsläget behövde skydd under grundlagen. Under 2007 ansökte en HBT-organisation vid namn LEGABIBO om att få registrera sin organisation vid inrikesministeriet där samtliga organisationer i Botswana måste registreras. Registreringen är nödvändig för att kunna vara verksam, underteckna kontrakt, öppna bankkonton med mera Personer som leder eller är medlem i icke-registrerade organisationer kan dömas till böter eller fängelse. LEGABIBOs ansökan har avslagits då staten anser att ett organisationstillstånd skulle innebära en indirekt sanktionering av olaglig verksamhet som till exempel sexuella handlingar mellan personer av samma kön. Ansökan ligger nu på regeringens bord och organisationen har aviserat att de har för avsikt att ta frågan till domstol om de inte registreras.

Tips till UD: Information hos ILGA om Botswana

Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Södra afrika

QX artiklar om Botswana

Brunei
Homosexualitet är förbjudet i lag. Uppgifter om eventuella bestraffningar saknas.

Tips till UD: Information hos ILGA om Brunei Darussalam

QX artiklar om Brunei

Burma (Myanmar)
Homosexualitet är förbjudet enligt lag, och är ett tabubelagt område som inte är föremål för någon offentlig diskussion. Inga uppgifter har dock kunnat inhämtas som tyder på att homosexuella, bisexuella eller transexuella personer i praktiken utsätts för systematisk diskriminering och förföljelse, utöver vad som drabbar befolkningen i allmänhet. Internationella organisationer som driver dagcenter för homosexuella män i huvudstaden Rangoon uppger att de kan verka relativt fritt utan inblandning av lokala myndigheter.

Tips till UD: Information hos ILGA om Burma (Myanmar)

QX artiklar om Burma

Djibouti
Homosexualitet är straffbart enligt shariarätten. Det finns inga rapporter om att lagen har tillämpats. Att leva öppet som homo- eller bisexuell eller som transperson får dock antas vara förknippat med stora svårigheter.

Tips till UD: Information hos ILGA om Djibouti

Dominica
Sexuellt umgängen mellan personer av samma kön är olagligt. Rapporter förekommer om diskriminering av HBT-personer (homo-, bi och transsexuella personer).

Tips till UD: Information hos ILGA om Dominica

Egypten
Homo- och bisexualitet är inte förbjuden eller omnämnd i egyptisk lag. Friheten att leva som homo- eller bisexuell eller att förespråka dessa gruppers rättigheter är i praktiken starkt inskränkt. Situationen för homosexuella försämrades under början av 2000-talet, särskilt genom att en rättsprocess inleddes mot homosexuella, den så kallade. –Queen Boat-rättegången–. Flera räder mot homosexuella rapporterades och många av dessa beskrev en ökande känsla av osäkerhet. Under de senaste åren har situationen förbättrats något.

Tips till UD: Information hos ILGA om Egypten

Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Egypten

QX artiklar om Egypten

Eritrea
Homosexualitet är förbjudet i eritreansk lag, och kan beläggas med fängelsestraff på upp till tre år. Uppgifter finns om att det också i praktiken är förenat med betydande svårigheter att leva öppet som homo-, bi- eller transsexuell.

Tips till UD: Information hos ILGA om Eritrea

Etiopien
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet Lagen föreskriver förbud mot ’sodomi’, men några domar enligt denna lag har inte avkunnats. Öppet homosexuella förhållanden tycks inte förekomma. Betydande svårigheter skulle sannolikt drabba den som öppet manifesterar sin homo- eller bisexuella läggning eller sin transpersonlighet.

Tips till UD: Information hos ILGA om Etiopien

QX artiklar om Etiopien

Fiji
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet I april 2005 dömdes två män för homosexuella handlingar. Landets högsta domstol upphävde domen i augusti samma år och uttalade att brottslagstiftningen var diskriminerande och bröt mot konstitutionen genom att straffbelägga frivilliga sexuella förbindelser mellan män.

Tips till UD: Information hos ILGA om Fiji

QX artiklar om Fiji

Förenade arabemiraten
Homosexualitet är förbjuden i lag, och bestraffas i enlighet med islamsk lagstiftning. Uppgifter tyder dock på att det i praktiken kan finnas skillnader mellan olika emirats toleransnivåer mot homosexuella som inte manifesterar sin relation öppet. Generellt lever homosexuella under hotet av rättsliga åtgärder, men ingen aktiv förföljelse kan för närvarande påvisas.
Ämnet är tabubelagt och diskuteras knappt offentligt i samhället och är på så vis svår att dokumentera närmare.
Hösten 2007 uppmärksammades ett fall i Dubai där en fransk tonårspojke våldtagits av två emiratiska män. Dessa dömdes till 15 års fängelse.

Tips till UD: Information hos ILGA om Förenade arabemiraten

QX artiklar om Förenade Arabemiraten

Gambia
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet Homosexualitet är förbjudet enligt lag och är starkt tabubelagt i det gambiska samhället. Utifrån perspektivet med riskerna kring hiv/aids har frågan om homosexualitet börjat uppmärksammas av oberoende media. Den svåra stigmatisering som homosexuella drabbas av ökar risken för smittspridning eftersom den sexuella läggningen hemlighålls.

Tips till UD: Information hos ILGA om Gambia

QX artiklar om Gambia

Ghana
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet Homosexuella handlingar är straffbara och homosexuella utsätts för utfrysning i samhället. Under 2006 förhindrade regeringen en planlagd konferens i Ghana om homosexuellas rättigheter. Den planlagda konferensen mötte våldsam kritik i det ghananska samhället från religiösa grupper och också i pressen.

Tips till UD: Information hos ILGA om Ghana

Grenada
Lagen förbjuder sexuella relationer mellan personer av samma kön.

Tips till UD: Information hos ILGA om Grenada

QX artiklar om Grenada

Guinea
Homosexualitet är tabu i Guinea. Homosexuella handlingar är förbjudna enligt lag. Homosexuella handlingar bestraffas med fängelse från sex månader till tre år och böter från 100 000 till en miljon guineanska franc. Det finns inga uppgifter om omfattningen av tillämpningen av denna lagstiftning.

Tips till UD: Information hos ILGA om Guinea

QX artiklar om Guinea

Guyana
Könsumgänge mellan personer av samma kön är olagligt i Guyana. Det finns rapporter om trakasserier och diskriminering mot homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Tips till UD: Information hos ILGA om Guyana

QX artiklar om Guyana

Indien
Homosexuella handlingar är straffbara enligt indisk lag. Regeringen har beslutat att tillsätta en arbetsgrupp under det nationella aids-programmet som ur ett hiv-förebyggande perspektiv ska se över de lagar som rör homosexuella, narkomaner och prostituerade. I dagsläget stödjer den indiska staten hivförebyggande insatser för homo- och bisexuella samt transgrupper (HBT). Detta arbete försvåras av den rådande lagstiftningen. Det förekommer uppgifter om att HBT-personer utsätts för hot och förföljelser även av polisen.

Tips till UD: Information hos ILGA om Indien

QX artiklar om Indien

Irak
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet I den existerande irakiska strafflagen (kapitel 9) stadgas att homosexuella handlingar mellan vuxna är olagliga och bestraffas med 7 års fängelse respektive 10 års fängelse om handlingarna inkluderar en minderårig. Homosexuella handlingar nämns inte uttryckligen i Iraks nya konstitution, men i artikel 2 stipuleras att ingen lag får stiftas som strider mot islams etablerade bestämmelser. Eftersom homosexuella handlingar är förbjudna enligt de flesta uttolkningar av islamsk lag medför detta en risk för diskriminering på grund av sexuell läggning.
De homosexuellas situation i det irakiska samhället är i dag mycket lite känd. Det står emellertid klart att det i Irak traditionellt sett funnits en negativ syn på homosexualitet och mot att öppet deklarera sin homosexualitet som lever kvar.

Tips till UD: Information hos ILGA om Irak

Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Irak

QX artiklar om Irak

Iran
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet Den del av islamisk rätt, som kallas hodud, föreskriver hårda straff för vissa typer av sexuella handlingar. Dödsstraff gäller för anal penetration och piskning vid andra former av sexuellt umgänge mellan män. För könsumgänge mellan kvinnor utdöms 100 piskrapp för vardera parten. Potentiellt löper således homosexuella i Iran risk att dömas till mycket hårda straff. Beviskraven är dock höga med krav på fyra rättrådiga vittnen eller erkännande från parterna inför domstol. I de fall där homosexuella avrättats under senare år har det i domskälen inte angetts att de dömts för sin sexuella läggning utan för andra brott såsom våldtäkt etc. För att sexuella handlingar ska leda till rättsliga åtgärder krävs enligt lagen antingen en anmälan eller att brottet varit uppenbart, till exempel ha begåtts på offentlig plats.
Vid ett uppmärksammat tal vid Columbia University i USA i september 2007 deklarerade presidenten Ahmadinejad att i Iran existerar inte homosexualitet på samma sätt som i väst. Rättsskydd mot diskriminering eller trakasserier mot homo- och bisexuella på grund av deras sexuella läggning saknas.
I Iran är det socialt tabubelagt att vara öppen med sin homosexualitet. Homosexuella personer i Iran kan inte öppet visa sin sexuella läggning utan socialt fördömande av omvärlden. Ett vanligt intryck är att de allra flesta homosexuella därför väljer att leva relativt diskret och tillbakadraget för att undvika att utsätta sig för någon fysisk eller juridisk fara.
Offentliga uttryck för kärlek mellan vuxna individer undertrycks i Iran oavsett sexuell läggning, se även p.5.

Könsbyte accepteras av myndigheterna och är tillåtet i Iran. Transsexuella kan numera även få ekonomiskt bistånd för operationer och hormonbehandling. Under senare år har ett antal operationer rapporterats i media utan att ha väckt protester eller klagomål. p.3. Respekt för rätten till liv, kroppslig integritet och förbud mot tortyr
Grymma bestraffningar förekommer enligt sharialagarnas så kallade. hodud-bestämmelser. Dessa tillämpas på brott, som anses bryta mot Guds lag och som varken domaren eller lagstiftaren anses kunna ändra på eller avskaffa. I praktiken rör det sig ofta om brott relaterade till sexuallivet och otrohet och rörande till statens säkerhet. Beviskraven för hodud-brott är höga och antalet dödsstraff som verkställts med hänvisning till dessa lagar är lågt.
Ett moratorium beträffande stening avkunnades av de iranska myndigheterna i december 2002. Åtskilliga personer har efter 2002 trots detta dömts till stening av lokala domstolar. I flera fall har sedan en högre rättslig instans ändrat domen till en alternativ straffpåföljd. I juli 2007 stenades dock en man i Qazvin-provinsen, trots starka internationella protester, till döds för äktenskapsbrott. Enligt Amnesty fanns i slutet av 2007 elva personer varav nio kvinnor i iranska fängelser, som är dömda till döden via stening för äktenskapsbrott.

p.5. Rätten till frihet och personlig säkerhet
Personer som av islamistiska aktionsgrupper eller av sedlighetspolisen inte anses respektera de officiella påbuden om modest klädsel och könssegregerat umgänge på offentlig plats eller som misstänks för sedeslöshet (alkoholkonsumtion, drogmissbruk, umgänge med det motsatta könet utanför äktenskapets ramar, m.m.) riskerar ingripanden av olika slag. Intimt umgänge för såväl ogifta heterosexuella par som homosexuella och bisexuella är straffbart.

Tips till UD: Information hos ILGA om Iran

QX artiklar om Iran

Jamaica
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet Diskriminering som en följd av sexuell läggning och könsidentitet är vanligt förekommande. Sexuellt umgänge mellan män bestraffas med tio års fängelse. Förre premiärministern Patterson har klart deklarerat att landet inte vill låta sig utsättas för påtryckningar i syfte att förändra sina stränga lagar gentemot homosexuella. Homosexuella män vågar sällan rapportera övergrepp av rädsla för svåra repressalier.
p1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna
Våld mot och diskriminering av kvinnor utgör ett särskilt allvarligt problem. Detta gäller även gentemot individer som är eller uppfattas som homosexuella liksom mot personer som har drabbats av hiv/aids. Människohandel och barnarbete utgör också allvarliga problem.

Tips till UD: Information hos ILGA om Jamaica

Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Jamaica

QX artiklar om Jamaica

Kamerun
Homosexualitet är förbjudet enligt lag och kan leda till böter eller fängelse upp till fem år, men straff utdöms sällan. Rapporter rörande de mänskliga rättigheterna i Kamerun belyser inte situationen för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Inställningen till homosexualitet förefaller dock vara allmänt fördömande och anses framförallt inte vara ett accepterat beteende i det traditionella samhället på landsbygden.

Tips till UD: Information hos ILGA om Kamerun

QX artiklar om Kamerun

Kenya
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet Homosexualitet är förbjudet enligt kenyansk lagstiftning. Det gällde även i det senaste grundlagsförslaget som togs till folkomröstning 2005 men som inte antogs. Ytterst få har emellertid åtalats och fällts i enlighet med lagen. Lagen medför dock att homosexuella, bisexuella och transpersoner inte har rätt till förebyggande och vårdande hiv-relaterad vård anpassad till sina särskilda behov om de offentliggör sin status. Det nationella aidsrådet försöker dock hitta alternativa vägar att nå dessa grupper.
Den öppna samhälleliga debatten verkar inte ge utrymme för någon förståelse för homo-, bi- eller transsexuellas situation eller levnadsval och de inflytelserika kyrkorna hävdar att den typen av sexualitet är syndfull. Under november månad sändes i statlig television ett antal program där homosexuella beskylldes för sexturism och där man allmänt gav en fördömande bild av homosexualitet. Samtidigt finns det en viss tolerans för homosexuella relationer, inte minst i kustprovinsen. Toleransen är dock inte större än att homosexualitet inte får framstå som en alternativ och legitim livsstil, att homosexuella inte får leva öppet som homosexuella samt att de inte får ställa krav på likaberättigande av stat, lagstiftning och samhälle.

p.1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna
När det gäller olika gruppers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna är sexuellt våld mot kvinnor och barn vanligt förekommande. Kvinnor diskrimineras och kvinnlig könsstympning förekommer i stora delar av landet. Homosexualitet är förbjuden i lagen och homo-, bi- och transexuella utsätts för diskriminering. Även funktionshindrade utgör en utsatt och marginaliserad grupp i Kenya.

Tips till UD: Information hos ILGA om Kenya

QX artiklar om Kenya

Kiribati
Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet Inga uppgifter om HBT-personers (homo-, bi- och transsexuella personers) situation i Kiribati finns att tillgå från International Gay and Lesbian Human Rights Commission.

Tips till UD: Information hos ILGA om Kiribati

QX artiklar om Kiribati

Kuwait
Homosexualitet är förbjuden i lag och bestraffas hårt enligt sharia. Frågan är tabubelagd och diskuteras inte offentligt. Möjligheten att få uppgifter om homo-, bi- och transpersoners situation är mycket starkt begränsad.
Under p.4 Om dödsstraff: Dödsstraff utdöms och har efter flera års uppehåll börjat verkställas igen. Uppgifter om misshandel i samband med polisförhör förekommer. Det finns inga uppgifter om ofrivilliga försvinnanden. Homosexualitet är förbjuden och bestraffas hårt enligt den religiösa sharia- lagstiftningen.

Tips till UD: Information hos ILGA om Kuwait

QX artiklar om Kuwait

Lesotho
Grundlagen förbjuder diskriminering på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan åskådning, nationell eller social tillhörighet eller annan status. Det sistnämnda uttrycket torde innefatta även sexuell läggning.
Ingen förföljelse av homo-, bi- eller transsexuella har noterats. Diskussioner har förts om att tillåta homoäktenskap, men inga beslut i den riktningen har ännu tagits.

Tips till UD: Information hos ILGA om Lesotho

Libanon
Homosexualitet är ett brott enligt lagen och homosexuella handlingar kan bestraffas med upp till ett års fängelse. Lagen gör ingen skillnad på män och kvinnor i detta avseende. Socialt är det ett stigma att vara HBT-person (homosexuell, bisexuell eller transexuell). Det finns ingen statistik över antalet HBT- personer i Libanon.
Sedan februari 2005 finns en enskild organisation, Helem (Dröm), som arbetar för att bistå HBT- personer i Libanon. Organisationen har en hemsida (www.helem.net) och ger ut tidskriften Barra (Utanför) en gång i kvartalet. Helem arbetar bland annat för att avskaffa artikel 534 om –onaturligt sexuellt umgänge– i den libanesiska strafflagstiftningen. I vissa fall samarbetar myndigheterna med Helem, till exempel om hivupplysning och organisationen samarbetar ocksaå med andra enskilda organisationer. Under maj 2007 anordnade Helem för tredje året i rad Internationella dagen mot homofobi med projektvisningar och paneldiskussioner.

Tips till UD: Information hos ILGA om Libanon

QX artiklar om Libanon

Liberia
Homosexualitet faller under kategorin frivillig sodomi och är en första gradens lagöverträdelse enligt Liberias strafflagstiftning. Några uppgifter om åtal i enlighet med denna lag föreligger inte. Homosexualitet är inte accepterat av samhället.

Tips till UD: Information hos ILGA om Liberia

QX artiklar om Liberia

Libyen
Homosexualitet är förbjudet enligt lag. Allt som har med sexualitet att göra är tabubelagt och ska utövas i slutenhet. Förbjuden sexuell handling, homosexualitet, äktenskapsbrott, samlag utanför äktenskapet med mera kan prövas i domstol endast om personerna ifråga tagits på bar gärning och vittnen finns. I tvister inom familjer om sexuella handlingar kan de berörda personerna inte räkna med myndigheternas skydd. Homo-, bi- och transsexualitet är tabubelagda begrepp såväl i det offentliga rummet som inom hemmet.

Tips till UD: Information hos ILGA om Libyen

QX artiklar om Libyen

Malawi
Homo-, bi- eller transsexualitet är inte uttryckligen angivet i Malawis strafflag. Benämningen ”onaturliga överträdelser” (”unnatural offences”) tolkas dock som homosexuella aktiviteter och kan ge upp till 14 års fängelse. Rubriceringen ”grov osedlighet” (”gross indecency”) mellan män kan vidare ge upp till fem års fängelse.
Homosexualitet är tabubelagt och allmänt stigmatiserat, men det finns inga tillgängliga rapporter om trakasserier av homosexuella. Det bedöms tillhöra den privata sfären och är inget som man bör tala om öppet. De homo-, bi- och transsexuellas rättigheter behandlas därför inte offentligt.

Tips till UD: Information hos ILGA om Malawi

QX artiklar om Malawi

Malaysia
Det finns omfattande religiösa och kulturellt betingade fördomar mot homosexuella. Sexuella handlingar mellan manliga homosexuella är olagliga i Malaysia och kan bestraffas med fängelse i upp till 20 år samt spöstraff. Det mesta kända fallet är sodomidomen mot den före detta vice premiärministern Anwar Ibrahim, som flera år senare upphävdes på grund av bristande bevisning. Transsexuella kan åtalas för förargelseväckande beteende. Om de är muslimer kan de åtalas under delstatliga sharialagar.

Tips till UD: Information hos ILGA om Malaysia

QX artiklar om Malaysia

Maldiverna
Homosexuella handlingar är förbjudna i Maldiverna. Manlig homosexualitet är belagt med livstidsstraff. Det finns dock inga uppgifter om att sådana straff utmätts.

Tips till UD: Information hos ILGA om Maldiverna

QX artiklar om Maldiverna

Marocko
p1. Allmänt om MR
Homosexuella har under året utan vittnen eller bevis dömts för –perversa handlingar–.

Punkt 17
Homosexuella handlingar är förbjudna enligt lag och straffas med böter upp till motsvarande 1 000 svenska kronor eller fängelse mellan sex månader och tre år. I praktiken finns en tolerans i samhället under förutsättning att man iakttar diskretion. Såväl utländska som marockanska personer lever i homosexuella relationer i Marocko, åtminstone i de större städerna. I delar av samhället finns dock en stark stigmatisering kring homo-, bi- och transpersoner. Det finns inte några uppgifter om någon aktiv förföljelse från myndigheternas sida gentemot homosexuella. De personer som har lagförts
för homosexualitet de senaste åren är nästan uteslutande personer som har gjort sig skyldiga till övergrepp på barn eller som har anlitat minderåriga prostituerade. Islamistiska krafter har dock förföljt homosexuella.
Under hösten 2007 skedde upplopp i staden Ksar el-Kebir till följd av påståenden, bland annat i samband med predikningar i moskéerna, om att en privat fest skulle ha varit ett homosexuellt bröllop. Personer som närvarade vid festen har utan bevis dömts till fängelsestraff för –perverterade handlingar–, medan personer ur den upphetsade folkmassan endast greps tillfälligt. Även i andra sammanhang har homosexuella förföljts.

Tips till UD: Information hos ILGA om Marocko

QX artiklar om Marocko

Marshallöarna
Inga uppgifter om diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet är kända.

Tips till UD: Information hos ILGA om Marshallöarna

QX artiklar om Marshallöarna

Mauretanien
Homosexualitet är förbjuden enligt lag och belagt med dödsstraff
Under p4. Dödsstraff
Dödsstraff kan enligt lag utdömas för brott som hotar statens säkerhet, våldtäkt av minderårig samt för homosexualitet. Den senaste avrättningen ägde rum 1987.

Tips till UD: Information hos ILGA om Mauritanien

Mauritius
Homosexualitet är tabubelagt och uppmärksammas överlag inte offentligt. Det finns ingen tillgänglig information om diskriminering från statens sida.

Tips till UD: Information hos ILGA om Mauritius

QX artiklar om Mauritius

Moçambique
Homosexuellas, bisexuellas och transsexuellas (HBT) rättigheter diskuteras i allmänhet inte och inget politiskt parti eller människorättsorganisation driver krav på dessa gruppers rättigheter. Artiklarna 70 och 71 i konstitutionen har kritiserats i åtskilliga rapporter (och av stödgrupper för homosexuella) för att vara emot manlig homosexualitet. Andra hävdar att detta är en feltolkning av konstitutionen.
Under 2006 förekom flera artiklar och program i media rörande frågor om sexuell läggning. En studie av attityder gentemot homosexuella som genomfördes i fyra moçambikiska städer under 2006 visade att 16 procent av denna urvalsgrupp betraktade homosexualitet som en sjukdom, 96 procent sade att de kände homosexuella och 80 procent sade att de hade homosexuella vänner. Denna ökade öppenhet kulminerade i Moçambiques första offentliga möte om homosexuellas rättigheter i oktober 2006.

Tips till UD: Information hos ILGA om Moçambique

Namibia
Homo-, bi och transsexuella (HBT)-personers möjligheter att åtnjuta de mänskliga rättigheterna på samma villkor som andra individer är något oklar. Grundlagens artikel 10 förbjuder diskriminering i allmänna termer och nämner specifikt kön (engelskans –sex–), som olaglig diskrimineringsgrund. HBT-föreningar anser att ordet –sex– skall tolkas vitt och även inkludera sexuell läggning. Frågan har dock inte prövats i domstol. Vad som talar mot HBT-föreningarnas ståndpunkt är att sodomi, till vilket homosexualitet räknas i namibisk rättsutövning fortfarande är kriminaliserat.
Den tidigare lagen om arbetsvillkor nämnde explicit homosexuella som en grupp som inte fick diskrimineras på arbetsplatsen. I den nya lagen som antagits, men ännu inte trätt ikraft, har dock homosexuella tagits bort som en icke-diskriminerbar grupp. HBT-föreningar menar att detta inte skall anses innebära någon ändring i sak och ställer sitt hopp till att domstolarna skall tillerkänna HBT- personer skydd i framtida rättsfall.
Tidigare har ordet ”homosexuell” använts som skällsord av vissa regeringsföreträdare, inte minst av Sam Nujoma, mot kritiker. Detta språkbruk förefaller dock minska tack vare Nujomas tillbakadragande från den offentliga scenen.
Myndigheterna förhindrar inte HBT-föreningar att föra en aktiv kampanj för sina medlemmars intressen och hålla offentliga möten.

Tips till UD: Information hos ILGA om Namibia

Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Södra afrika

QX artiklar om Namibia

Nepal
HBT-personer utsätts för diskriminering och trakasserier i Nepal. Det finns ingen lag som direkt förbjuder homosexualitet. Nepals civilrätt innehåller dock ett förbud mot –onaturlig sex– – ett begrepp som inte närmare definieras. Sedan 2001 arbetar organisationen Blue Diamond Society (BDS) för sexuella minoriteters rättigheter. BDS hävdar att sexuella minoriteter i Nepal är svårt utsatta för förtryck och diskriminering. BDS rapporterar om regelbundna övergrepp av polis, inklusive våldtäkter, misshandel och utpressning.
Maoisterna har även utpekats som skyldiga för övergrepp, bland annat mot två unga kvinnor som ”anklagades” för att vara lesbiska. I december 2007 lär den nepalesiska högsta domstolen ha uppmanat regeringen att se över lagstiftningen angående homosexuella, eftersom denna ansågs vara diskriminerande.

Tips till UD: Information hos ILGA om Nepal

QX artiklar om Nepal

Nicaragua
Sexuella förbindelser mellan personer av samma kön har varit olagligt. I den nya brottsbalk som beslutades av nationalförsamlingen i november 2007 legaliserades homosexualitet, men detta lär dock inte förändra den konservativa samhällsandan på kort sikt. Det återstår att se om landet ändrar sin inställning till internationella avtal där man tidigare genomgående har reserverat sig gällande medborgarnas rätt till sin egen sexualitet. Det finns inga rapporter om organiserat våld gentemot homosexuella, bisexuella och/eller transpersoner men då dessa grupper inte åtnjuter skydd av grundlagen befinner de sig i en utsatt situation. Diskriminering i skolor och på arbetsplatser är vanligt förekommande och homosexuella har hotats med avstängning och avsked. Diskriminerande uttalanden av politiker har även förekommit. (…)

Tips till UD: Information hos ILGA om Nicaragua

QX artiklar om Nicaragua

Nigeria
Enligt lag är homosexualitet förbjudet och döms i varierande skala som sedlighetsbrott. Ett utdömt straff kan bestå av fängelse mellan tre månader och tre år, böter eller kroppsstraff. I vissa fall av ”sodomi” kan lagen utdöma straff på upp till 14 års fängelse. Enligt sharialagen är straffet för homosexualitet hundra piskrapp för någon som ännu inte är gift och stening till döds för någon som är gift eller frånskild.
Trots förbudet mot homosexualitet finns enstaka organiserade intressegrupper, framförallt i storstäderna, som till exempel INCRESE och Alliance Rights Nigeria. Uppgifter finns i massmedia om att personer som misstänkts vara homosexuella har attackerats av olika gänggrupperingar och det förekommer ytterligare uppgifter om att homosexuella har stängts av från skolor och universitet. Få personer avslöjar sin homosexuella läggning för omgivningen. Kontakter på internet är vanliga bland homosexuella och det finns inga uppgifter om att myndigheterna gjort tillslag mot sådana sidor.
Vidare finns uppgifter om att 18 män arresterats av polis i delstaten Bauchi den i augusti 2007 och anklagats för sodomi på grund av deras påstådda sexuella läggning. Brottsrubriceringen har sedan ändrats till lösdriveri.
Ett lagförslag mot homosexuella förbindelser har arbetats fram, men har ännu inte trätt i kraft. Förslaget innebär inte bara förbud mot giftermål, utan även förbud mot allt sexuellt umgänge, registrering av organisationer som verkar för homosexuellas rättigheter och möten mellan homosexuella. Förslaget har mött stark internationell kritik. Yttrande- och mediefriheten och därtill samlingsfriheten skulle komma att drabbas ifall förslaget blir verklighet.

Tips till UD: Information hos ILGA om Nigeria

QX artiklar om Nigeria

Oman
Homosexualitet är förbjuden i lag och bestraffas hårt enligt sharia- lagstiftningen. Frågan är tabubelagd och diskuteras inte offentligt. Möjligheterna att bedöma de homosexuellas egentliga situation är mycket små. (P1: ”Homosexualitet är olagligt och bestraffas enligt shariah-lagst.”)

Tips till UD: Information hos ILGA om Oman

QX artiklar om Oman

Pakistan
Homosexuella handlingar är straffbara enligt pakistansk lag. Några ansträngningar görs inte för att öka respekten för homo- bi och transpersoner (HBT) från officiellt håll. Ett uppmärksammat fall togs upp i juni 2007 då en domstol dömde ett äktenskap till upplösning då mannen, som var transsexuell, bedömdes vara en kvinna, och ett äktenskap mellan två kvinnor sades vara mot islam.

Tips till UD: Information hos ILGA om Pakistan

QX artiklar om Pakistan

Palau
Säkra uppgifter om situationen för personer med annan än heterosexuell läggning är knapphändiga. Någon lagstadgad eller annars officiell diskriminering lär inte förekomma. Homosexuellas sociala situation är med rådande brist på underlag svårare att uttala sig om.

Tips till UD: Information hos ILGA om Palau

Papua Nya Guinea
Diskriminering på grund av sexuell läggning är lagstridig men personer med annan än heterosexuell läggning är i vissa delar av landet socialt utsatta.

Tips till UD: Information hos ILGA om Papua Nya Guinea

Qatar
Homosexualitet är förbjuden i lag och bestraffas i förekommande fall enligt religiös lag (sharia). Frågan är tabubelagd och diskuteras knappast offentligt i samhället. Ytterligare uppgifter avseende faktisk toleransnivå är svåra att få eller belägga.

Tips till UD: Information hos ILGA om Qatar

QX artiklar om Qatar

Saint Kitts och Nevis
Sexuella relationer mellan personer av samma kön är förbjudet enligt lag. Premiärminister Douglas har dock nyligen föreslagit att lagen ska avskaffas.

Tips till UD: Information hos ILGA om Saint Kitts och Nevis

QX artiklar om Saint Kitts och Nevis

Saint Lucia
Sexuellt umgänge mellan personer av samma kön är förbjudet enligt lag men det inga fall av diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet har rapporteras under det senaste året.

Tips till UD: Information hos ILGA om Saint Lucia

QX artiklar om Saint Lucia

Saint Vincent och Grenadinerna
Sexuellt umgänge mellan personer av samma kön är straffbart på Saint Vincent och Grenadinerna.

Tips till UD: Information hos ILGA om Saint Vincent och Grenadinerna

QX artiklar om Saint Vincent och Grenadinerna

Samoa
Ingen lagstadgad diskriminering är belagd. Homosexuella förbindelser är på sina håll inte socialt accepterade.

Tips till UD: Information hos ILGA om Samoa

QX artiklar om Samoa

Saudiarabien
Homosexualitet är förbjuden enligt den saudiska tolkningen av sharialagstiftningen, vilket innebär att homosexuella aktiviteter kan bestraffas hårt. Vanligast är kroppsstraff. Frågan är dock tabubelagd och diskuteras inte offentligt i samhället. I april 2007 dömdes två män till 7 000 piskrapp för homosexuella handlingar.
Under p.3 MR
Enligt sharialagstiftningen är homosexualitet förbjuden och kan leda till stränga straff, vanligen spöstraff.

Tips till UD: Information hos ILGA om Saudiarabien

QX artiklar om Saudiarabien

Senegal
Homosexualitet är förbjudet enligt lag och är starkt tabubelagt. Misshandel och trakasserier av homosexuella förekommer men inga uppgifter finns på att de anmäls.

Tips till UD: Information hos ILGA om Senegal

QX artiklar om Senegal

Seychellerna
Situationen för homo- och bisexuella och transpersoner är oklar. I princip ska de inte diskrimineras, men enkönade par får t.ex. inte ingå äktenskap. Några säkra uppgifter om homo-, bi- eller transsexuellas situation på Seychellerna har inte funnits att tillgå.

Tips till UD: Information hos ILGA om Seychellerna

QX artiklar om Seychellerna

Sierra Leone
Lagen förbjuder homosexuellt umgänge och homosexuella diskrimineras både officiellt och socialt. Äktenskap mellan människor av lika kön har fördömts av ministeriet för socialt välstånd, gender och barn. Det finns rapporter om mord på grund av sexuell läggning.

Tips till UD: Information hos ILGA om Sierra Leone

QX artiklar om Sierra Leone

Singapore
Sexuella handlingar mellan personer av samma kön är förbjudna enligt lagen om så kallat ’onaturlig sex’ och kan leda till fängelse. Kriminaliseringen av samkönade sexuella handlingar har debatterats under 2007 med anledning av det genomgripande ändringsförslag av strafflagen som parlamentsbehandlats och antagits i oktober 2007.
Förbudet har emellertid lämnats oförändrat med hänsyn till den allmänna opinionen som fortfarande anses vara konservativ i moralfrågor. Åsikterna går emellertid isär såväl i den allmänna debatten som hos politiker och jurister, om förbudet i fråga bör finnas kvar. En större internetkampanj genomfördes till förmån för förbudets upphävande och en framställan med samma innehåll lämnades till parlamentet. Regeringen underströk att man inte aktivt kommer beivra förbudet, på samma sätt som man underlåtit på senare år.
En viss liberalisering har också kunnat noteras bland annat genom att öppet homosexuella personer fått anställning inom regeringsapparaten. Homosexuella grupper tillåts dock inte att registrera sig under föreningslagen, Societies Act, och de har nekats tillstånd när de ansökt att få ordna offentliga möten.

Tips till UD: Information hos ILGA om Singapore

QX artiklar om Singapore

Somalia
Homosexualitet är inte accepterat i det somaliska samhället. Det har tidigare rapporterats att homosexuella par fängslats som följd av sin sexuella läggning. Det förekommer också uppgifter om att dödstraff genom stening tidigare utdömts för homosexualitet, men inga fall är kända under 2007.

Tips till UD: Information hos ILGA om Somalia

QX artiklar om Somalia

Sri Lanka
Homosexuellt samliv är förbjudet enligt lag i Sri Lanka. Det är vanligt att polisen trakasserar homosexuella, i synnerhet homosexuella prostituerade och transvestiter. Organisationen ”Companions on a journey,” arbetar aktivt för att främja homosexuellas rättigheter i samhället.

Tips till UD: Information hos ILGA om Sri Lanka

QX artiklar om Sri Lanka

Sudan
Enligt sudanesisk lag är det tillåtet att vara homosexuell, men homosexuella handlingar är straffbara. Straffskalan sträcker sig från prygel (100 piskrapp) till högst fem års fängelse vid första och andra dömda fallet av praktiserad homosexualitet hos den anklagade. Om personen döms för samma brott en tredje gång är straffet antingen dödsstraff eller livstids fängelse. Några domslut på senare tid är inte kända.
punkt 4: Enligt strafflagen kan dödsstraff utdömas för mord, dråp, apostasi (att överge sin religion), otrohet eller efter den tredje domen för homosexuellt utövande, liksom för ett antal brott rörandes rikets säkerhet. De senare kan röra sig om omrubricerade politiska brott.

Tips till UD: Information hos ILGA om Sudan

QX artiklar om Sudan

Swaziland
Lagstiftningen ger inte uttryckligen skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Sexuellt umgänge mellan män är förbjudet i lag; skiftande tolkningar finns om huruvida även sexuellt umgänge mellan kvinnor är förbjudet. Det finns inga rapporter om trakasserier av homo-, bi- eller transsexuella personer, men det vore dock sannolikt förenat med stora svårigheter att öppet manifestera en homo-, bi- eller transsexuell läggning.

Tips till UD: Information hos ILGA om Swaziland

QX artiklar om Swaziland

Syrien
Syrisk lagstiftning gör ingen explicit referens till sexuell läggning. –Onaturlig sexuell samvaro– är förbjuden i lag och kan straffas med upp till tre års fängelse. Det bedrivs ingen aktiv förföljelse av HBT-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) från myndigheternas sida, men det förekommer rapporter om att HBT-personer som ertappas tas i förvar. Det råder inte social acceptans för homosexualitet, bisexualitet och transsexualitet bland allmänheten. Det finns ingen debatt om rätten till frihet från diskriminering på grund av sexuell läggning. Frågan drivs inte av organisationer för mänskliga rättigheter som arbetar i landet.

Tips till UD: Information hos ILGA om Syrien

QX artiklar om Syrien

Tanzania
Sexuellt umgänge mellan män är förbjudet enligt tanzanisk lagstiftning med en straffsats på upp till 14 års fängelse. Lagen tillämpas dock inte, eftersom homo- bisexuella- och transpersoner (HBT) generellt döljer sin läggning. Fördomar är utbredda och homosexualitet förlöjligas offentligt. Homosexualitet anses generellt vara något på gränsen till icke existerande i Tanzania och tros bara gälla utlänningar, inte tanzanierna själva. Forskning kring frågan är i princip obefintlig och arbete för HBT-personers rättigheter minimalt. På Zanzibar bestraffas homosexuella relationer mellan vuxna med sju års fängelse och homosexuella relationer med pojkar under 18 år med livstids fängelse.

Tips till UD: Information hos ILGA om Tanzania

QX artiklar om Tanzania

Togo
Homosexualitet är olagligt i Togo och homosexuella diskrimineras.

Tips till UD: Information hos ILGA om Togo

QX artiklar om Togo

Tonga
Det finns inga uppgifter om lagstadgad diskriminering på grund av könsidentitet, men homosexuella förbindelser är på många håll i landet inte socialt accepterade.

Tips till UD: Information hos ILGA om Tonga

QX artiklar om Tonga

Trinidad och Tobago
Sexuellt umgänge mellan personer av samma kön är olagligt i Trinidad och Tobago och diskriminering av homo- bi- och transsexuella förekommer.

Tips till UD: Information hos ILGA om Trinidad and Tobago

QX artiklar om Trinidad och Tobago

Tunisien
Homosexuallitet är kriminaliserat och straffet för homosexuellt umgänge är högst tre år. För att straff ska kunna utdömas måste det finnas vittnen och en anmälan ska ha gjorts. Det är mycket ovanligt att fall som avser homosexualitet hamnar inför domstol. Homosexualitet är mycket litet accepterat eller tolererat i de breda samhällslagren.
Homosexuella handlingar mellan män är förbjudet enligt lag men åtal enligt denna paragraf är enligt uppgift ovanliga. Homosexualitet mellan kvinnor har aldrig reglerats i lag.
Traditionella värderingar gör att HBT-personer knappast är socialt accepterade. Personer som väljer att öppet visa sin homosexualitet riskerar att utsättas för trakasserier av omgivningen. Det verkar däremot inte förkomma någon systematisk förföljelse av homosexuella från myndighetshåll.

Tips till UD: Information hos ILGA om Tunisien

QX artiklar om Tunisien

Tuvalu
Inga uppgifter finns att tillgå från International Gay and Lesbian Human Rights Commission.

Tips till UD: Information hos ILGA om Tuvalu

QX artiklar om Tuvalu

Uganda
Uganda strafflagstiftning används för att förbjuda homosexualitet och homosexuella handlingar. Högsta straff är livstids fängelse. Lagstiftningen har hittills framförallt använts för att straffa män som har sex med män, men ett nytt lagförslag skulle innebära ett förbud även mot lesbiska relationer.
Tillämpningen av lagstiftningen har också på andra sätt inneburit diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. Skolan kan inte ta upp homosexualitet och sexualupplysning och hiv-förebyggande kan inte bemöta frågorna. Genom en grundlagsändring år 2005 förbjöds äktenskap mellan personer av samma kön.
Frågan är starkt stigmatiserad och ugandiska myndigheter har inte respekterat eller skyddat enskildas rätt till privatliv eller skydd mot diskriminering, våld och trakasserier. Förnedrande behandling har förekommit. Vid flera tillfällen har listor på personer som påstås vara homosexuella offentliggjorts i ugandisk press. Regeringen har under de senaste åren också på olika sätt gjort inskränkningar i yttrandefriheten med hänvisning till moral.
Under hösten inledde enskilda organisationer en kampanj för homo- och bisexuellas samt transpersoners (HBT) åtnjutande av mänskliga rättigheter. Kampanjen mötte starkt motstånd från regeringsrepresentanter och från religiösa ledare. Ministern för etik och integritet gjorde i samband med kampanjens lanserande ett uttalande om att homosexualitet är onaturligt och att regeringen kontrollerar HBT-personer. Biträdande riksåklagaren uppmanade via radio relevanta myndigheter att vidta lämpliga åtgärder för att verkställa lagens förbud mot homosexualitet.
Trots att det anses finnas en stark ugandisk opinion mot homosexualitet finns det i Uganda enskilda organisationer som aktivt och öppet vågar debattera HBT-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter och även driva frågan i domstol.
Samt (under punk ett:) Våld, inklusive sexuellt våld, mot och diskriminering av kvinnor och flickor är fortsatt ett utbrett problem. Lagstiftningen förbjuder sexuellt umgänge mellan personer av samma kön.

Tips till UD: Information hos ILGA om Uganda

QX artiklar om Uganda

Turkmenistan
och ugandiska myndigheter har inte respekterat enskildas rättigheter eller skyddat homo- och bisexuella samt transpersoner mot diskriminering.

Tips till UD: Information hos ILGA om Turkmenistan

QX artiklar om Turkmenistan

Uzbekistan
Homosexuella handlingar mellan män kan enligt lagen bestraffas med fängelse i upp till tre år men åtal är ovanliga. Kvinnlig homosexualitet har aldrig reglerats i lagstiftningen. Traditionella värderingar gör att homosexuella, bisexuella och transpersoner knappast är socialt accepterade. Personer som väljer att öppet visa till exempel sin homosexualitet kan riskera att utsättas för trakasserier av omgivningen. Från myndighetshåll verkar det däremot inte förkomma någon systematisk förföljelse av homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Tips till UD: Information hos ILGA om Uzbekistan

QX artiklar om Uzbekistan

Yemen
Homosexualitet är förbjuden enligt sharia-lagstiftningen och belagd med dödsstraff. Det är svårt att erhålla tillförlitlig information om homosexuellas situation i landet.

Tips till UD: Information hos ILGA om Yemen

QX artiklar om Yemen

Zambia
Enligt zambisk lag är homosexualitet olagligt och straffbart. Det är inte känt att det förekommer någon systematisk diskriminering eller förföljelse av homosexuella, bisexuella eller transsexuella. I media rapporteras dock ibland om gripanden av män på grund av homosexuella aktiviteter. Enskilda organisationer har då och då under kortare tid fokuserat på homosexuellas rättigheter, utan att det lett till märkbart förbättrade resultat för de homosexuella. Ämnet tas sällan upp i den allmänna debatten.

Tips till UD: Information hos ILGA om Zambia

Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Södra afrika

QX artiklar om Zambia

Zimbabwe
Homosexualitet är olagligt i Zimbabwe. Genom ett tillägg i kriminallagstiftningen 2006 har begreppet sodomi fått en mer godtycklig tolkning till att inkludera all fysisk kontakt mellan män som kan anses omoralisk. Acceptansen gentemot homo- och bisexuella samt transpersoner är mycket låg i Zimbabwe, särskilt bland de mer traditionella grupperna i samhället. President Mugabe har vid flera tillfällen gjort häftiga utfall och nedsättande uttalanden mot homosexuella.
I Zimbabwe arbetar organisationen Gays and Lesbians Association of Zimbabwe (GALZ) med att hävda homosexuellas rättigheter. GALZ har sedan 2003 närvarat vid landets internationella bokmässa. Vid mässan 2005 hotades organisationen av en grupp besökare och tvingades lämna mässan för att undvika våldsamheter. Polis och vakter på plats gjorde ingen ansats att ingripa.
Homo- och bisexuella har i likhet med andra oppositionella grupper i samhället inte samma tillgång till de statsägda massmedierna samt har svårt att erhålla demonstrationstillstånd. Vidare åtnjuter de endast begränsat skydd från polisen. Det finns fall där människor har trakasserats och misshandlats av polis på grund av sin sexuella läggning.

Tips till UD: Information hos ILGA om Zimbabwe

Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Södra afrika

QX artiklar om Zimbabwe

Mer länder som vi passar på att tipsa UD om:

Burundi
Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Burundi

QX artiklar om Burundi

Honduras
Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Honduras

QX artiklar om Honduras

Kirgizistan
Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Kirgizistan
QX artiklar om Kirgizistan

Turkiet
Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Turkiet

QX artiklar om Turkiet

Ryssland
Tips till UD: Human Rights Watchs rapport från Ryssland (från 2007)

QX artiklar om Ryssland

Brittiska samväldets sodomilagar
Tips till UD: Human Rights Watchs rapport om de brittiska sodomilagarnas påverkan på samväldets länder