– Det är viktigt att vi i kyrkan förstår vilken betydelse ändringen i äktenskapslagen har för regnbågsfolket och deras nära, sade ärkebiskop Kari Mäkinen då han öppnade biskopsmötet i Helsingfors under onsdagen.

Vid sitt öppningstal menade Ärkebiskopen att kyrkan också betjänar par av samma kön i samband med deras bröllop. Den finska lutherska kyrkan kan inte enligt sina regler viga par av samma kön. Men ärkebiskopen menar att det bör gå att markera kyrkans medverkan till bröllopsceremonin.
– Det viktiga är att vi bär ansvar och ställer de människor främst som firar sitt livs viktiga fest, inte prästerna själva och kyrkans konflikter, sade Mäkinen enligt ett pressmeddelande från kyrkan.
– För egen del vill jag vädja om att ingens äktenskap blir till föremål för kyrkopolitisk demonstration eller görs till slagträ i en kamp. Prästens uppgift är att tjäna människor, inte sina egna eller andras kyrkopolitiska mål. Jag hoppas att ingens äktenskap blir överkört av en kyrkopolitisk kamp så att bröllopsfesten av andra görs till rätts- eller besvärsprocess.

De första samkönade äktenskapen kommer att ingås i mars i år. Efter ett medborgarinitiativ 2013 togs frågan om att ändra den finska äktenskapslagen upp i riksdagen. Lagen antogs så efter hårt motstånd från främst Kristdemokrater och Sannfinländare året därpå den 28 november. I höstas togs frågan upp igen, då ännu ett medborgarintitiativ med namnet ”Äkta äktenskap” fått 100 000 namnunderskrifter som ville upphäva lagen innan den ens trätt i kraft. Meborgariniatiativet mot samkönade äktenskap fick dock inget gehör i riksdagen.

För den lutherska kyrkan handlar det nu om att inte helt hamna utanför utvecklingen i Finland.
– Kyrkan har ett pastoralt ansvar för att på samma villkor betjäna alla människor som kyrkan ska be för och med. Vi bär det här ansvaret genom situationsanpassade gudstjänster i olika livssituationer, sa ärkebiskopen vid biskopsmötet.

Tidigare har biskop Björn Vikström vid Borgå Stift, den svenskspråkiga stiftet inom den lutherska finska kyrkan, markerat sitt stöd för att även kyrkan skall viga samkönade par.