I samband med att den så kallade ”Smeden”, Mikael Kittilä, för två rå sedan avslöjades i Stockholm började polisen leta efter ouppklarade fall där möjligt homosexuella män blivit mördade. I Skåne tittade man närmare på fyra mord, bland dem var mordet i Eslöv på den då 79-årige Gösta Fessé.
Under torsdagen meddelade enligt Kvällsposten kammaråklagare Magdalena Holmberg att en man i 67-årsåldern idag boende i Småland skall häktats misstänkt för mordet. Begäran är sänd till Lunds tingsrätt. Den 67-årige mannen är ”på sannolika skäl misstänkt för mordet”. Häktningsförhandling hålls under fredagseftermiddagen.

I samband med bevakningen av Smeden skrev frilansjournalisten Facundo Unia om mordet 1986:
”Ett av de olösta mord på en homosexuell man i Eslöv som polisen nu tittar närmare på gäller Gösta Fessé som de misstänker kan ha blivit mördad på grund av sin sexuella läggning. “Smeden” är intressant för utredningen och om det var “Smeden” som utförde mordet var han i så fall bara 14 år gammal.
I början på juni 1986 dukar 79-åriga Gösta Fessé fram en sitt finaste porslin och han talar om för sin hemvårdare att han ”väntar ett trevligt besök”. Gösta hade inte så många bekanta men brukade spela Lotto med några väninnor. Han hade nyligen genomgått en ögonoperation och hade svårt att gå, så han fick använda käpp. Den nionde juni 1986 försöker en släkting från Stockholm komma i kontakt med honom utan att lyckas. Släktingen blev orolig och ringde en gemensam bekant som gick för att titta till Gösta och mannen fann honom mördad. Han hade antagligen legat död i flera dagar. Göstas plånbok är borta och hans ficka var vänd ut och in. När polisen hittar honom ligger han livlös på golvet i sin trerummare på Brinken 1. Han hade blivit så hårt slagen i huvudet att blodet stänkt på väggar och tak.
Polisen hittade mordvapnet men hade förövrigt inga andra spår. Det uppges att Gösta brukade träffa män som han lärde känna på Heta linjen och kanske hade han gjort det även denna gång. Enligt vittnen brukade Gösta ofta bjuda hem ungdomar som fick dricka alkohol hos honom och han hade ofta blivit bestulen av unga pojkar som han brukade ha hemma.”
”Smeden” åtalas för mord, mordförsök och två rån