“Smeden” åtalas nu för totalt fyra brott. Förutom mordet och mordförsöket mot två män så misstänks han ha rånat en man boende i Stockholmsförorten Midsommarkransen den 15 december 2007. “Smeden” ska inte ha fått någon större summa pengar men han ska ha sagt olika hotfulla saker och kränkt honom för hans sexuella läggnings skull. Han misstänks även för att den nionde december samma år ha rånat en homosexuell man på Söder. Denna man ska ha blivit bunden och fått sina händer och fötter fasttejpade som vid mordförsöket på söderbon och mordet på mannen i Solna.

Den 44-åringe södrebon som knappt överlevde mötet med mannen han träffat på Internet blev bunden i sängen, skuren under fotsulorna och torterad. “Smeden” nekar till mordet och till mordförsöket fast han erkänner helt eller delvis händelserna kring rånen. “Smeden” har tidigare blivit fälld för det grymma rånet mot homosexuella Åke i Årsta. Även det rånet hade många likheter med brotten som han nu blir åtalad för.
I Skåne har flera homosexuella män blivit brutalt mördade och många av morden är fortfarande olösta. Det som flera av morden har gemensamt är att männens döda kroppar har hittats i hemmen och att vid flera av morden så har stickvapen använts. Det verkar som om männen bjudit hem sin baneman. Gärningsmannen skall dessutom ha låst dörren efter sig.

Efter brotten i Stockholm började flera tidningar rapportera att “Smeden” skulle kunna vara intressant för polisen i Skåne för olika ouppklarade mord som liknar fallen i Stockholm. När QX tidigare i år träffade Mikael Ekman på Stockholmpolisens hatbrottsjour berättade han att de hade varit i kontakt med polisen i Skåne och låtit dem ta del av deras uppgifter.
– Omständigheterna gör att det är intressant att kontrollera uppgifter och jämföra detaljer, säger Henrik Malmquist, chef för länskriminalpolisen i Skåne till TT.

Det är fyra olösta mord i Skåne som polisen tittar igenom för eventuella kopplingar till ”Smeden”. Tre av morden är på homosexuella män. ”Smeden” kommer från Eslöv där han har begått olika våldsbrott sedan unga år, bland annat misshandel och mordbrand. Han började sin brottsliga karriär ganska tidigt. Han har bland annat varit beroende av heroin och började testa droger som 19-åring. Han var 25 år när han provade heroin för första gången och har injicerat i flera år. Han har sökt hjälp för sitt missbruk och höll sig borta från heroin ett tag men gick sedan istället över till starksprit. I polisförhör har han sagt att han blir lättprovocerad efter att han druckit sprit.
Ett av de olösta mord på en homosexuell man i Eslöv som polisen nu tittar närmare på gäller Gösta Fessé som de misstänker kan ha blivit mördad på grund av sin sexuella läggning. “Smeden” är intressant för utredningen och om det var “Smeden” som utförde mordet var han i så fall bara 14 år gammal.

Gösta Fessé

I början på juni 1986 dukar 79-åriga Gösta Fessé fram en sitt finaste porslin och han talar om för sin hemvårdare att han ”väntar ett trevligt besök”. Gösta hade inte så många bekanta men brukade spela Lotto med några väninnor. Han hade nyligen genomgått en ögonoperation och hade svårt att gå, så han fick använda käpp. Den nionde juni 1986 försöker en släkting från Stockholm komma i kontakt med honom utan att lyckas. Släktingen blev orolig och ringde en gemensam bekant som gick för att titta till Gösta och mannen fann honom mördad. Han hade antagligen legat död i flera dagar. Göstas plånbok är borta och hans ficka var vänd ut och in. När polisen hittar honom ligger han livlös på golvet i sin trerummare på Brinken 1. Han hade blivit så hårt slagen i huvudet att blodet stänkt på väggar och tak.
Polisen hittade mordvapnet men hade förövrigt inga andra spår. Det uppges att Gösta brukade träffa män som han lärde känna på Heta linjen och kanske hade han gjort det även denna gång. Enligt vittnen brukade Gösta ofta bjuda hem ungdomar som fick dricka alkohol hos honom och han hade ofta blivit bestulen av unga pojkar som han brukade ha hemma.

Tidningsklipp från 1987

1987 hittas en 27-årig homosexuell man mördad i sin lägenhet på Dalhemsgatan i Malmö. Mordet skedde under Malmöfestivalen och 27-åringen hade blivit bragd om livet med flera knivhugg, bland annat hade han blivit huggen flera gånger i hjärtat. När han hittades flera dagar efter mordet låg det en kökskniv bredvid honom. Polisen misstänkte först att han kanske hade tagit livet av sig. De lät obducera kroppen och det visade sig att han hade blivit mördad. Skälet till misstanken om självmord var att 27-åringen var patient inom psykiatrin och drogberoende. Han hittades av sin kontaktperson som hade nyckel till 27-åringens övergångslägenhet. Den 27-årige mannen hade en relation med en annan patient. De brukade ibland bråka och polisen hade ibland blivit tillkallade för att medla. 27-åringens pojkvän åtalades för mordet men han blev friad och än idag är mordet olöst. “Smeden” är nu intressant i den utredningen.

Den 20 juli 2002 hittas den 36-årige homosexuelle vaktmästaren Jonas Ahlgren mördad i sin lägenhet på Fiskaregatan i Eslöv. Det tog nästan en vecka innan polisen hittade honom mördad i sitt hem. Det fanns inga tecken som tydde på inbrott. Jonas hade innan mordet blivit hotad och någon hade sparkat in hans dörr. Året innan ska Jonas Ahlgren enligt TV4 nyheterna ha blivit misshandlad. Enligt Aftonbladet så hade polisen i Skåne hittat DNA-spår som band “Smeden” till målet men den uppgiften har tillbakavistats av spaningsledaren Håkan Adler vid länskriminalen i Skåne.
– Uppgiften om en DNA-träff på mannen för mordet i Eslöv 2002 är ny för mig. Den måste jag undersöka, säger Adler till TT i mars i 2008. Men enligt Aftonbladet så är “Smeden” fortfarande intressant för utredningen. Polisen har inte avslöjat mordmetoden ännu.

Det fjärde mordet är på 34-åriga trebarnsmamman Carina Thorén som var bekant med “Smeden” när hon blev mördad hösten 2000. Redan för åtta år sedan var han intressant för polisen i samband med mordet. I mars 2008 blev han åter intressant för utredarna och har nu delgivits misstanke för det mordet. “Smeden” nekar till mordet på Carina. När “Smeden” rånade homosexuella Åke 2006 hotade han att köra en kniv igenom Åkes ryggrad. “Smeden” försäkrade enligt Åkes uppgifter att han visste hur han skulle göra för att döda eftersom han tidigare ”knivhuggit en kvinna 26 gånger utan att åka fast”. I rättegången erkände “Smeden” rånet men sa att han hade ljugit för Åke när han talat om mordet på kvinnan.
Den 5 juni börjar rättegången mot “Smeden”.

Tidigare artiklar

Åtal väckt mot ”Smeden” ”Jag trodde aldrig han skulle anmäla” ”Smeden” utreds för flera mord i Skåne ”Smeden” bodde hos ett killpar 43-årig man hittad mördad i Solna Polisen söker fler utsatta, efter knivöverfall