Åtalet kommer bland annat att gälla mordförsöket på en 44 årig homosexuell man på Söder. Mannen tyckte Mikael verkade vara trevlig när de träffades via RFSL-chatten. Först ger han ett gott intryck, är sympatiskt och snäll, tills han plötsligt slår till. Så var det också när han fälldes för anfallet på homosexuella Åke i Årsta 2005. Han erkände då att han bland annat brände Åke med en glödhet cigarett och stal hans laptop. Åke berättade i polisförhören hur Mikael plötsligt blir oerhört våldsam och aggressiv, han blir som förvandlad till en helt annan person.

44-åringen är försiktig och träffar Mikael utomhus men duperas, bland annat fikar de tillsammans. När de väl är hemma blir 44 åringen övermannad i sitt eget hem. Våldet börjar med slag, sedan med kniv och Mikael bränner honom med en cigg. 44-åringen blir bunden och skuren med kniv under fotsulorna. Slutligen knivhugger han 44-åringen i nacken så att han blir förlamad. Mannen ropar på hjälp och några grannar som är utanför försöker komma till undsättning, Mikael springer ut. Grannarna ringer till polis och ambulans.

Mikael är även misstänkt för att dagen innan ha mördat en 43 årig byggnadsarbetare i en lägenhet i Solna. Även han hade kroppsskador efter ett stickvapen och hade blivit bunden. Det som gör att brotten skulle kunna klassas som hatbrott är det överskottsbeteende som gärningsmannen visat. Det skulle kunna tyda på att brottet begicks för att han föraktar homosexuella. Övervåld är vanligt när det är hatbrott. Det som menas med överskottsbeteende är att om han bara skulle vilja råna någon skulle det hade räckt med att visa vapnet och övervåldet hade inte behövts.

Mikael är från Eslöv och han har begått olika våldsbrott sedan sin ungdom, bland annat misshandel och mordbrand. I Skåne har det begåtts flera olösta mord på homosexuella. Några av morden har likheter med fallen i Stockholm varför polisen i Skåne nu börjat titta på fallen igen. Offren har hittats mördade i sina hem. Alla offren har varit inget ont anande homosexuella män där det verkar som om männen självmant bjudit hem sin baneman. Det finns inga tecken på att någon har brutit sig in utan det verkar som om offret bjudit hem gärningsmannen. Efter brottet begåtts har mördaren låst dörren efter sig när han gått. I flera av fallen har gärningsmannen använt sig av stickvapen.

I mars månad 2008 blev Mikael delgiven misstanke för att ha mördat en kvinna för åtta år sedan. När Mikael hotade homosexuelle Åke i hans hem berättade Mikael att han visste hur man tar livet av folk. Han berättade att han hade tagit livet av en kvinna med 26 knivhugg och kommit undan med det. Senare hävdade Mikael att han ljugit för Åke men kanske så var det sant och kanske är 34-åriga Carina, som blev mördad i Eslöv september 2000, den kvinnan. En man som fanns i lägenheten blev först misstänkt men senare friades han på grund av bristande bevis. Polisen misstänkte att mördaren fanns i Carinas bekantskapskrets. Mikael var bekant med Carina och han var intressant för polisutredarna. Själv nekar han till anklagelsen.
Den 9 juni börjar rättegången mot Mikael gällande fallen i Stockholm.

Tidigare artiklar
”Jag trodde aldrig han skulle anmäla”

”Smeden” utreds för flera mord i Skåne ”Smeden” bodde hos ett killpar 43-årig man hittad mördad i Solna Polisen söker fler utsatta, efter knivöverfall