Jag har väl ett nick som ungefär att jag vill träffa någon yngre säger Åke i polisförhören. Åke chattar med Mikael – 30 söker äldre – som verkar intressant. Mannen är så trevlig att de bestämmer sig för att gå över till MSN. Han är helt omedveten om att mannen som han fattat intresse för skulle visa sig vara en ytterst farlig våldsman. En man som nu är misstänkt för mordförsök på en 44 åring på Södermalm och även för att eventuellt ha mördat fem homosexuella män.

Det är måndagen den 16 januari 2006 som 55-åriga Åke sitter i Årsta på RFSL-chatten, sugen på att träffa någon för sex. Åke vill bara ha en tillfällig sexuell kontakt utan några förbindelser. På chatten träffar han en kille och fortsätter konversera mera på MSN. Mannen verkar vara riktigt sympatisk. De utbyter den vanliga frasen vad gillar du? De fastnar för varandra och bestämmer sig för att träffas och eventuellt ha sex. Mikael ger Åke sitt telefonnummer och adress. Åke gör ett sök på hitta.se för att hitta adressen och slänger sig in i bilen och kör mot Vårbygård där Mikael bor på Narconon, ett drogrehabiliteringshem med anknytning till Scientologikyrkan.

När Åke kommer fram till Vårbackavägen är Mikael inte där. Åke ringer två gånger. När han svarar säger han att han var i duschen och att han kommer strax. Tio minuter senare dyker han upp. Mikael går fram till bilen och hälsar glatt och sätter sig. Han pratar med bred skånsk dialekt och presterar sig som Mikael och säger att han kommer från Eslöv och har bott i Stockholm i ett år. Mikael ger ett ytterst gott intryck och han pratar hela tiden om kvinnor. Åke tänker att mannen kanske är bisexuell. Mannen gjorde sken av att vara oerfaren och nyfiken och han ville gärna träffa mig säger Åke i polisförhör.

Mikael luktar gott och beter sig bra och visar inga som helst signaler på att vara den våldsman han senare visar sig vara. De börjar prata om sex i bilen. Mikael sa att han var oerfaren men att han var nyfiken. Han hade träffat några tidigare och tyckte att det hade varit spännande. Under resan visade han att han var väldigt tänd och att han ville ha sex och redan i bilen knäppte han upp byxorna och bjöd på sig, säger Åke i polisförhören.

När de väl kom fram till Åkes lägenhet så vill Mikael ha vin. Åke öppnar en flaska och häller upp ett glas åt honom. Till sig själv häller han bara upp lite eftersom han ska köra hem Mikael efter besöket.

Vad som händer härnäst finns det från början två versioner av. I tingsrätten erkänner dock Mikael att han ljuger om sin version och att Åke talar sanning. Mikael påstår att de ska ses för att Åke ska ta porriga bilder på honom. Mikael vill ha bilderna till sina olika hemsidor på nätet och vill ha 2500 i ersättning för att Åke ska få fota honom. Polisen misstänker då Åke för brott mot sexköpslagen.

Åke berättar att han ibland blir kontaktad på nätet av personer som skriver hoppas att du är generös och då ställer man frågan, vad då generös? Det finns ju killar och tjejer som är på chatten för att få betalt, det har jag stött på men i detta fall diskuterades det ej. Överenskommelsen var att komma och hämta honom och åka till mig. Hade det varit tal om pengar hade Åke direkt plockat bort det säger Åke i polisförhören. Om det funnits någon sanning i det så hade jag inte stått vid bankomaten på Gullmarsplan under knivhot, och plockat ut 15.000 kronor med den här personen bakom mig

Efter att de druckit vin så hade de sex, berättar Åke. Han reagerar på att Mikael dricker snabbt. Mikael dricker nästan hela vinflaskan själv och fortsätter med två whisky. Efter sexet så klär Åke på sig. Då flippar mannen ur och slår helt plötsligt Åke i ansiktet. Mikael slår flera gånger och Åke hamnar på golvet. Han blir chockad och ser att Mikael tar två knivar från köket. Mikael hugger kniven flera gånger i golvet. Han hugger så hårt att kniveggen går av. Mikael beter sig nu helt labilt och är som en helt annan person.

Mikael berättar att han huggit ihjäl en kvinna med 26 knivhugg och kommit undan med det. Han säger att han vet hur han ska skära för att hålla Åke levande länge. Mikael drar upp Åkes byxben och säger om man skulle ta och skära av hälsenan medan han håller en kniv mot hälen. Sedan leker Mikael med kniven, han låter den vandra mot halsen, öronen och under ögat. Medan Åke ligger ner får han ta emot tre sparkar i sidan. Mikael håller kniven mot hans strupe och säger ska jag skära lite?. Mikael tänder en cigg och släcker den på Åkes arm. Han leker med kniven på Åkes rygg och säger att om han hugger just här så kommer kniven att gå rakt igenom ryggen och fastna i golvet.

Mikael går runt i lägenheten och tar det han hittar. Bland annat tar han 2000 kronor ur en burk. Mikael har fått veta att datorn är viktig för Åke så han lägger beslag på den och säger att han är dataprogrammerare och att han kan göra så att Åke inte kommer åt innehållet. Mikael är inte nöjd så han bestämmer att de ska köra till en bankomat.

Åke kör och Mikael hotar honom med kniven hela tiden. Åke är så nervös så han trycker in fel bankomatkod. Mikael står hela tiden bredvid honom med en kniv i handen. Han blir riktigt arg när Åke trycker in fel siffror och tvingar Åke att ta ut 15 000 kronor. I bilen blir Åke skuren i knogarna medan Mikael berättar om sin trasiga uppväxt i Eslöv.

Väl framme i Vårbygård så säger Mikael att han ska få tillbaka sin dator dagen efter om han får ytterligare 15 000 kronor. Åke kände dödsångest, han var övertygad att Mikael var kapabel till vad som helst. Precis innan de skiljs varnas Åke för att koppla in polisen. Han hotar med att då avslöja att de haft sex.

I Mikaels version handlar mötet enbart om att han poserat för Åkes kamera och att han blir irriterad för att mannen tafsar på honom under fotograferingen. Mikael tyckte att det var obehagligt med mannens närmanden och tänkte att Åke måste vara bisexuell eller homosexuell. Han förnekar att de haft sex och säger att han slår Åke eftersom han blivit antastad och var tvungen att försvara sig. Mikael säger att de inte hade sex.

Trots hot så går Åke till polisen som sätter upp en fälla för Mikael. De åker till mötesplatsen den 17 januari 2006 med Åkes bil och griper gärningsmannen när han kommer gående med datorn i en ryggsäck. Gripandet var odramatiskt. Det första Mikael säger är jag trodde aldrig att han skulle anmäla det här.

I tingsrätten händer något intressant. Mikael är då ytterst trevlig och ger ett mycket gott intryck. Han visar sådan empati mot Åke att domstolen blir övertygad. Han säger att han har ljugit i tidigare förhör och att Åkes version om händelserna är de riktiga. Domstolen säger att överfallet på Åke skall ses som en isolerad händelse. Det motiveras mot bakgrund av hans tidigare, inte lika grovt våldsamma brott och hans önskan om rehabilitering liksom den förmåga till empati gentemot Åke som Mikael visat prov på under huvudförhandlingen.

Om tingsrätten hade tagit sig tid att läsa igenom gamla polisförhör och domstolsprotokoll så skulle de ha förstått att Mikael använt sig av samma förklaringar sedan tonåren. I domarna från början av 1990 talet är det tydligt att han förstår vikten av att känna medlidande och erkänna sina brott. Han har sagt liknande saker många gånger i olika rättegångar mot honom. Mikael har ofta dömts till låga straff. Det blir det även denna gång.

Påföljden blir 18 månaders fängslelse. Han får detta för att han bland annat hade misshandlat en person 2005 och fått skyddstillsyn för detta. Det står i domen att tidigare ådömd skyddstillsyn skall undanröjas och han skall få ett gemensamt straff för brotten. Därför får han fängelse. Han sitter av sitt straff på Svartsjösanstalten.
Tio månader efter att Mikael släppts ut så misstänks han nu för ett liknande brott igen. Denna gång är det ett mordförsök på en 44 årig homosexuell man. En vecka senare hittas en man mördad i Solna och Mikael blir misstänkt för detta brott och utreds nu som tänkbar gärningsman där fyra homosexuella män har mördats i Skåne.
Även denna gång har Mikael erkänt en del av sina handlingar i brottet mot 44 åringen. Även denna gång går Mikael till angrepp utan förvarning, först med knytnävarna, sedan med kniv och en tänd cigarrett. Till slut knivhugger han 44-åringen i nacken så att han blir förlamad. Åke hade tur som klarade sig.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5783

Källa: Se tidigare artiklar

Publicerad: 2008-01-25 18:46:37