Jag är helt säker på att ”Mikael” kontaktade mig på Qruiser, berättar Pelle. ”Mikael” som i media kallas för Smeden som nu är häktad för mordförsök på en homosexuell man, kallade sig Kadaver på Qruiser. ”Pelle” som har en fästman var inte intresserad av närmare kontakt. ”Mikael” skrev på sin sida att han hade suttit i fängelse.
När jag läste på hans kadaversida tyckte jag att han var scary och jag svarade inte, säger ”Pelle”.
Flera månader senare så är det rena slumpen som gör att ”Mikael” flyttar in i deras gästhem. ”Pelle” glömde bort kadaversidan helt fram tills att polisen kom och knackade på dörren.

”Mikael” började ringa till gästhemmet och sa att han ville flytta in hos oss. Egentligen tillhör han inte kategorin av folk som bor hos oss. De som bor hos oss brukar vara höginkomsttagare, fast han var så snäll och påstridig. Vi hade ingen aning om vem han var. Han var alltid så hygglig, berättar Pelle som tillsammans med sin fästman Kalle driver det gästhem där våldsmannen och misstänkta seriemördaren Mikael bodde.

”Mikael” var verkligen trevlig och tog sig igenom Pelles filter. Mikael gjorde inget som föll utanför ramen och han uppträdde hela tiden korrekt.
Han var socialt begåvad och trevlig, han gjorde alltid ett gott intryck. Han kan presentera sig bra utan att du höjer ögonbrynen. ”Mikael” pratade om stället där han bodde och sa att han inte trivdes där eftersom det var sunkigt och de andra som bodde där var dåliga personer. Han flyttade in hos oss i november 2007.

När vi checkar in folk brukar vi kolla upp dem men ”Mikael” berättade att hans legitimation var stulet. Då sa jag till honom visst, ordna ett nytt så visar du det när du kan. Han väckte inte några som helst misstankar. Jag litade på honom och han fick flytta in. Han kändes korrekt helt enkelt. Legitimationen fick vi aldrig se förrän det dök upp hos polisen.

”Mikael” hade suttit inne på Svartsjösanstalten på grund av det grymma rånet ”Åke” som QX tidigare skrivit om, men ”Mikael” nämnde inte detta för ”Pelle” eller hans man.

Han pratade om att han hade ett jobb som smed och om tjejer. Han snackade även ofta om sin flickvän som skulle komma på besök. När det var dags att betala hyra så kom han fram till mig och säger nu är det dags att betala hyran. Bara det tydde på att han ville göra rätt för sig, mot oss i alla fall. Han betalade alltid kontant.

Mikael skulle stanna över helgerna. Under julen hade nästan alla andra av våra gäster åkt i väg så det var bara några få boende kvar. Vi skulle själva städa de få rummen som var upptagna. Städerskan brukar inte berätta för oss om alla detaljer men när vi städade Mikaels rum så var det verkligen sunkigt. Det stämde inte alls överens med den bild av Mikael som vi hade. Jag reagerade starkt när jag gick in i hans rum. Det var blodfläckar på lakanen och väggarna och det generella intrycket om honom förändrades totalt, säger Pelle.

”Pelles” man Kalle hjälpte till i huset strax innan nyårsafton eftersom städarna hade tagit semester. Det var den 28 december 2007, samma dag som mannen i Solna blev mördad. De två sista veckorna började ”Mikael” gå allt mer med huvan över huvudet även inomhus, det gjorde han inte i början.

När jag såg ”Mikael” förstod jag att han måste ha haft det jobbigt i livet men att han nu är på det rätta spåret. Han hade fixat jobb och börjat göra det rätta. Jag hade en positiv bild av honom men när jag höll på att städa råkade jag lyssna på en konversation som han höll. Då dök en helt annan sida upp av ”Mikael” som han aldrig visat tidigare. Han var aggressiv, det var en annan ton i hans röst. Han var tuff och kaxig och full. Jag ville ju inte sitta och tjuvlyssna så jag vet inte riktigt vad han sa, men han lät arg, säger ”Kalle”.

Från det att han flyttade in på gästhemmet tog det sex veckor tills polisen kom och frågade efter honom.
Det började med att de sökte efter honom i vår lägenhet. Polisen spårade IP-adressen och de ringde till vår Internetleverantör. Leverantören gav dem faktureringsadressen som går hem till oss. Men vi var inte hemma. Polisen tittade in i vår lägenhet och de förstod ganska snabbt att ”Mikael” inte bodde här. Vår lägenhet är långt ifrån en knarkarkvart. Polisen trodde först att vi var i maskopi med ”Mikael”, berättar ”Pelle”.

Sedan åkte polisen till gästhemmet.
Jag var i en annan del av huset så jag såg dem inte. De ringde till mig och berättade att ”Mikael” var mordmisstänkt. Det tog en stund för mig att komma till lobbyn där polisen var och ”Mikaels” rum var väldigt nära lobbyn så han hörde nog polisen. Han hade stuckit innan vi kom till dörren, det fanns ett fönster öppet i ”Mikaels” rum.

Mikael lyckades lura polisen. Trots att en av poliserna mött honom hade han iskallt ljugit och tagit sig förbi dem. Den bild på ”Mikael” polisen haft liknande inte alls hur han ser ut idag.
Polisen beslagtog ”Mikaels” dator. Med den kunde de följa hans chattkonversationer.
De hittade mobiltelefoner, guld och en många andra värdesaker. En polis från Hatbrottsjouren kom och han ville förhöra mig, berättar ”Pelle”.

Hatbrottsjouren hade ett långt samtal med ”Pelle” eftersom även han var misstänkt på grund av IP-adressen. Efter samtalet avfärdades de som misstänkta. I städningen efter polisens husrannsakan hittade ”Pelle” och ”Kalle” använda sprutor, en sked med bränd undersida och bränd folie och andra saker som drogberoende använder.
Polisen berättade för mig att jag inte skulle vara ensam på jobbet eftersom ”Mikael” var en farlig kille. Jag blev förvånad eftersom han alltid har varit trevlig och schysst mot oss. Det var svårt att fatta att han var mordmisstänkt. Jag blev rädd, för tänk om ”Mikael” var gömd i något rum. Polisen gick igenom hela kåken för att se om han var där.

Dagen efter när ”Pelle” är på väg till jobbet så tror han att han ser ”Mikael” gå runt med huvan uppdragen över huvudet i närheten av det bygge där ”Mikael” jobbade som smed. Pelle följde efter med bilen och ringde till polisen som kom, men de hittade honom inte. Polisen hade dock börjat spåra ”Mikaels” mobilnummer. Varje gång som han satte på sin mobil så visste polisen var han var. De fann honom på Centralen. Strax innan ”Mikael” anhölls skickade han ett sms till ”Pelle” där han skrev att han var ledsen för vad han hade ställt till med. Jag kommer att ange mig själv och ta kontakt med dem och syftade på polisen.

Jag tror att han ville framstå i god dager. Han hade jobbat så hårt på att vara omtyckt och ville nog bibehålla den bilden. Det var nog hans sista försök till att manipulera. När man är så nära något sådant här förstår vi hur viktigt det är med Hatbrottsgruppens arbete, säger ”Kalle”.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5801

Källa: Se tidigare artikel om ”Smeden”

Publicerad: 2008-02-04 14:31:19