Den 8 mars har sedan 1910 uppmärksammats som Internationella Kvinnodagen och även i år blir det en rad aktiviteter och demonstrationer runt om i Sverige.

Över 3000 personer har sagt att de kommer delta vid en manifestation klockan 17.00 på onsdagskvällen på Centralstation i Stockholm med bandet ”Church of Stonewall” som består av Anna Morvall och Sofia Nylander. Sofia Nylander är transperson och har tidigare uppträtt under artistnamnet ”Lionessa”, bland annat på Pride-festivaler runtom i Sverige. 

– Bandnamnet är taget till heder och minne av Stonewallupproret, starten på Pride-rörelsen, berättar Anna Morvall för QX. Det symboliserar vår tro på alla människors lika värde och rätt att vara, älska och tro det de vill, och vår heliga vrede mot våld, diskriminering och förtryck.

Bandet framför med deltagarna MILCKs låt Quiet”. En låt som framfördes vid den stora kvinnomarschen i Washington i slutet av januari i år och sedan dess vuxit till att bli en sång som används vid en rad falshmob-aktiviteter runt om i USA i protest mot president Trump. Nu når den svenska kvinnorörelsen.

– Vi gör musik av politik och politik av musik, förklarar Anna Morvall. När valet står mellan att stå kvar och slåss eller springa för livet finns alltid en tredje väg att gå: Stå kvar och sjung för livet! #MAKEEMPATHYGREATAGAIN

Arrangörerna ber alla som vill vara med att vara på plats senast 16.45.

I Stockholm blir det även en demonstration med samling 17.30 på Norra Latins skolgård/Norr Bantorget med bland annat Gudrun Schyman som huvudtalare.

Samma tid samlas det till demonstration på Gustav Adolfs Torg i Göteborg och i Malmö blir det samling på torget med samma namn med redan klockan 17.00. Där är en av talarna Monica Collins från RFSL Newcomers.