Efter onsdagens val i Nederländerna har kommentarerna främst handlat om att Geert Wilders parti PVV misslyckades i ambitionen att bli störst och därmed ge luft åt högernationalistiska partier i de val som stundar i Frankrike och Tyskland.

Partiet hamnade på en andra plats och ökade även sin representation i parlamentet. Störst framgång hade dock partiet GrönaVänstern som ökade från 4 till 14 mandat.

Den framgången återspeglas även i de opinionsundersökningar som gjorts av gaykanalen OutTV och sajten Gay.nl inför onsdagens val.

Medan GrönaVänstern fick ca 9% av rösterna i onsdagens val, blev resultat i OutTVs väljarundersökning att partiet fick hela 23% i stöd och därmed i särklass största parti bland de ca 2800 hbt-väljare som deltog i undersökningen. Hos Gay.nl har 18% angett GrönaVänstern som bästa parti i en öppen undersökning på deras hemsida. Även det gör dem till största parti bland de hbt-väljare som deltog i undersökningen.

Geert Wilders PVV fick i gårdagens val lite drygt 13% av rösterna. I de två undersökningarna av hbt-väljarnas sympatier, hamnade partiet på samma nivå. På den nederländska hbt-rörelsen COCs sida Gayvote.nl presenteras PVV en öppen kandidat i valet (31 plats på vallistorna) Rob de Jong, som i en kommentar på Twitter lyfter att partiet just hamnade som näst största parti.