I tisdags lät 25-årige Tomoya Hosoda meddela via sin Facebook-sida att han valts till en av staden Irumas 22 platser i kommunfullmäktige.

Jag har fått en en massa stöd och byggt upp en massa hbt-förbindelser, men jag har också andra politiska frågor jag driver, så jag kommer att gå hela vägen för en ny politik. Jag är yngst, men jag jobbar hårt”, skriv Hosoda bland annat på sin Facebook-sida den 14 mars och säger att han nu satt upp målet att bli senator.

Hosoda är medicinstuderande och blev 2015 klar med sin könskorrigering. Tomoya Hosoda har blivit en viktig offentlig personlighet i Japans allt mer aktiva regnbågs-samhälle. På kampanjsidan Out in Japan berättar han om att vara förebild för andra transpersoner i landet.

Hosada är enligt brittiska nättidningen Gaystarnews.co.uk den andra öppna transpersonen att väljas vid ett allmänt val i Japan. Först ut var Aya Kamikawa,  2003 i Tokyo.

Första öppna transpersonen att väljas till ett nationellt parlament var 1990 i tyska Bundestag där Christian/Christina Schenk representerade olika partier på vänsterkanten. 2006 blev hennes könskorrigering klar. 1999 valdes Nya Zeelands Georgina Beyer och i Polen valdes Anna Grodzka 2011 in i parlamentet. I Italien valdes Vladimir Luxuria in i parlamentet 2006 för det reformerade kommunistpartiet. I Belgien sitter sedan 2014 Petra De Sutter i parlamentet för det Gröna partiet. Samma år invaldes Michelle Suarez Bertora i Uruguays parlament för det socialistiska partiet Frente Amplio och 2015 tog Tamara Adrián plats i Venezuelas parlament för det socialdemokratiska oppositionspartiet Voluntad Popular samtidigt med partikamraten Rosmit Mantilla som blev landets första öppna bög i parlamentet.