I söndags misshandlades ett bögpar svårt i den holländska staden Arnhem. Jasper Vernes-Sewratan och Ronnie Sewratan-Vernes attackerades av sex till åtta okända män när de höll varandra i handen under söndagsmorgonen i sin hemstad. Ronnie blev av med fyra tänder när han blev slagen med en bultsax, och Jasper fick skador över bröst, rygg och ben.

I Nederländerna, som redan 2001 var det första landet i världen att legalisera samkönade äktenskap, har misshandeln blivit mycket uppmärksammad. Bland annat har Premiärministern Mark Rutte gått ut och fördömt handlingen. Dessutom har en kampanj satts igång i sociala medier för att uppmärksamma homofobi. #allemannenhandinhand går ut på att män över hela landet ska hålla varann i handen när de är ute i offentliga sammanhang och gärna då skildra det på Twitter, Insta eller liknande och tagga bilden med nämnd hashtag. Detta för att i ännu större utsträckning normalisera handhållande män emellan.

I veckan så gick till exempel politikerna Alexander Pechtold (L), demokraternas ledare för D66 partiet, och Wouter Koolmees, finansspeciallist för D66, till ett uppmärksammat möte hand i hand.
– Vi i Nederländerna tycker att det är ganska normalt att visa vem man är, sa de till journalisterna som bevakade mötet.

Nu sprids #allemannenhandinhand som en löpeld i sociala medier och här ser ni bara några av exemplen. Kanske något för resten av världen att ta efter, då handhållande mellan två män tydligen fortfarande provocerar.