Landstingsstyrelsens ordförande har ordet! Jag möter Jörgen Danielsson (s), en ödmjuk, trevlig och lugn 35-årig man. Det är första gången han ställer upp för en intervju där han talar om sitt privatliv. Jörgen berättar om sina drömmar, och när han träffade sin första pojkvän.

Jörgen är en kille som även har skinn på näsan! Han bor i Eskilstuna, en stad där han också är född. Han har varit engagerad i HBT-frågor sedan han var 18 år, och vid 25 träffade han sin första pojkvän. Han är trygg i sig själv, och när han berättar märker man hur mån han är om hur han uttrycker sig.

Jörgen Danielson har många beslut att fatta på sitt jobb, och det är inte så konstigt med tanke på att han är den högsta chefen på Landstinget. Hans vardag består av många presskonferenser, många möten, och det är full fart hela tiden.

Jag besökte honom på hans kontor i Nyköping dit han pendlar från Eskilstuna. Jag passade på att ställa frågor av särskilt intresse för oss i Eskilstuna och Sörmland:
På vilket sätt har du engagerat dig i SpringPride i Eskilstuna?
– Jag har deltagit i alla år på paraden, men i år har det blivit mer. Jag har varit med och fattat beslut i Landstinget om att sponsra transdagen med c:a 150 000 kronor. Och jag deltar både i paraden och i föreläsningar på Högskolan.

Har du konkreta siffror om hur många personer i Sörmland som lever med hiv?
– 90 personer har hiv i Sörmland, och 2-3 personer per år nysmittas. Det finns ingen person som har insjuknat i aids i Sörmland idag.

Vad är ditt budskap till alla QX läsare som vill komma ut och som inte riktigt vågat?
– Att dom ska våga vara sig själva, och våga berätta för sin omgivning. Om man är ärlig inför släktingar, skolkompisar, arbetskamrater och andra, då är det mycket lättare. Ni mår sämre om att inte berättar för era familjer!
– När jag berättade för mina föräldrar stödde de mig till 100%! Då kände jag mig tryggare, man vågar berätta för alla andra om man vet man har stöd hemma!

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag drömmer om att jobba med biståndsfrågor i FN, eller för mänskliga rättigheter. Jag vill göra världen bättre för andra.

Tror du att du kan påverka?
– Ja, det tror jag, svarar han bestämt!

Jörgen avslutar intervjun med att uppmana alla Eskilstunabor att delta i paraden och alla andra festligheter som bland annat Landstinget och SpringPride anordnar, och vädjar om större tolerans, acceptans och respekt människor emellan.