Den 16 oktober förra året överfölls lesbiska Eva i San Miguel, Argentina. Männen ska ha trakasserat kvinnan under en längre tid och hotat med våldtäkt ”för att rätta till henne”. Av rädsla för gänget började kvinnan bära kniv när hon vistades utomhus.

Enligt lokala medier blev hoten till handling och hon överfölls och misshandlades med sparkar samtidigt som männen slet av hennes kläder. ”Jag ska få dig att känna dig som en kvinna” ska en av männen ha sagt enligt vittnesmål från Eva. I självförsvar knivhögg hon en av de tio männen som avled från skadorna. Kort därefter greps hon av polis och togs till ett fängelse i Bella Vista misstänkt för mord. Hon åtalades efter en skyndsam utredningen och har sedan dess suttit frihetsberövad på ett kvinnofängelse.

Berättelsen om Evas öde har fått snabb spridning och lokala hbtq-organisationer har startat kampanjen ”Justice for Eva”. Carolina Abregau är en av initiativtagarna till kampanjen. Hon har tagit del av förundersökningen och ser många brister i utredningen.

– Hon var helt försvarslös. De hade inte tagit några av Evas bevis för självförsvar i beaktning, säger Abregau.

På gruppen ”Justice for Eva” Facebook sida delas bilder från protester och aktioner. I området runt fängelset där Eva sitter frihetsberövad klistras affischer upp med regnbågssymboler.

Ännu finns inte några uppgifter huruvida fallet kommer att prövas igen.