Efter att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg debatterat surrogatmödraskap med Moderatmännen på Svenska Dagbladets debattsida, blev frilansjournalisten och pappan Facundo Unia rejält upprörd.
I debattartikeln kände sig Facundo Unia, som har en några månader gammal dotter som fötts av en surrogatmamma, utpekad och jämförd med personer inblandade i barnhandel och trafficking.
Carina Hägg som representerar Jönköping för socialdemokraterna har lagt ett flertal motioner om hbt-frågor i riksdagen, bland annat när det gäller kultur, idrott och hatbrott. Hon är även starkt engagerad i frågor kring bekämpandet av porr och prostitution liksom barnrättigheter.
I debattartikeln beskriver hon surrogatmödrar som fattiga och utsatta och menar ”att köpa deras livmoder för att producera barn” är en ”annan form av människohandel”. Hon skriver i debattartikeln om Moderatmännen att ”uppenbarligen har vi i grunden olika syn på kvinnors kroppar som handelsvaror men också på handel med barn.”
Den tidigare socialdemokratiske vårdministern Ylva Johansson, som träffade Facundo Unia tillsammans med Mona Sahlin berättar för QX att mötet med Facundo Unia och hans dotter var intressant.
– Det var mycket spännande för mig och Mona att får höra om hans erfarenheter, säger hon.
– Facundo var väldigt upptagen med sin dotter, fortsätter hon med ett skratt. Som alla nyblivna föräldrar så blir alla förändringar hos barnet en stor succé. Han är en väldigt lycklig pappa.
Ylva Johansson och Mona Sahlin klargjorde på mötet att Carina Hägg inte representerar partiet. I höstas, understryker hon, togs ett beslut på partikongressen som ”öppnar för” att frågan om surrogatmödarskap skall utredas.
– Det beslutet har tyvärr inte uppmärksammats så mycket, säger Ylva Johansson till QX och lägger till att man nu tittar över möjligheten av att efter valet ordna ett seminarium ”för att få igång debatten i partiet”.
Facundo Unia säger till QX att han känner sig nöjd med mötet och uppskattar planerna på ett seminarium där han själv är intresserad av att delta med andra föräldrar till surrogatbarn.
– Det skulle vara mycket bra om seminariet blir till för att bredda socialdemokraternas syn på frågan om surrogatmödraskap, säger Facundo Unia.

Kränkt gaypappa vill möta Mona Sahlin