Söndagen blev en historisk dag på Island då de första paren av samma kön kunde ingå äktenskap på lika villkor med andra islänningar. Införandet av förändringen har gått snabbt då själva beslutet togs så sent som 11 juni i år.
Först ut blev statsminister Jóhanna Sigurðardóttir som gifte sig med sin partner sedan många år, författaren Jónína Leósdóttir. Några bilder har inte kommit ut från den lyckliga händelsen.
På söndagskvällen hölls en stor regnbågsmässa ledd av pastor Hjörtur Magni Jóhannsson i Fríkirkjan arrangerad av isländska hbt-rörelsen Samtökin 78. Biskop Karl Sigurbjörnsson skall tidigare ha varit en upprörd motståndare mot lagändringen, men säger nu enligt en översättning på Islandsbloggen: ”Mina ord i stridens hetta har sårat och jag ber om förlåtelse för det. … Somliga, däribland jag själv, ville hålla på traditionen. Jag tvivlade ofta på vad som var rätt och fel i den här frågan. … Det är av stor betydelse att vi samarbetar för att stödja äktenskapet och familjerna i landet. Det här är den äldsta institutionen i samhället och det är av yttersta vikt att folk vill gifta sig och stå fast vid sina mest dyrbara löften. Det är huvudsaken.”