RFSL går nu ut med uppgifter om att de tvingas ställa in två tredjedelar av deras planerade aktiviteter under Almedalsveckan i Visby den 2-9 juli på grund av Nordfront. Vanligtvis står RFSL för en rad olika programpunkter som lyfter hbtq-frågor.

– Jag är så oerhört ledsen över att ha behövt fatta beslutet att ställa in så stora delar. Det innebär att vi inte kommer kunna föra viktiga samtal om hbtq-personers hälsa, suicidprevention, transpersoners rättigheter och hbtq-personer i arbetslivet med mera. Det här är ytterst en konsekvens av de val våra politiker gjort när de inte förbjudit rasistiska, transfoba och homofoba organisationer, säger Kolsjö.

Redan vid planeringsfasen för RFSL:s närvaro under Almedalsveckan blev det uppenbart att hbtq-asylsökande från RFSL Newcomers inte kunde garanteras trygghet på plats. Men efter vidare genomgång av säkerhetsläget i Visby tvingas de skära ner på ännu fler programpunkter.

Mångfaldsparaden som traditionsenligt arrangeras av RFSL Gotland kommer dock inte ställas in. Magnus Kolsjö menar att den under de rådande omständigheterna är viktigare än någonsin och uppmanar alla att visa sitt stöd den 7 juli klockan 14.00 när paraden avgår.

– När vår möjlighet att delta i de samtal som förs under Almedalsveckan minskar blir Mångfaldsparaden ännu viktigare. Jag hoppar verkligen att de politiska partierna, företag och organisationer som arrangerar programpunkter kommer prioritera att vara med i årets parad och ta ställning för alla människors lika värde.