Sophie är nyinflyttad i Stockholm från Luleå. När det var dags för styrelsemöte i hennes nya bostad föreslog hon att föreningen skulle bygga en bastu.

Samma dag som styrelsemötet hölls damp homofobin ner som ett brev på posten. Någon hade skickat ett vykort med texten: Vem vill basta med en ”flata”???

Tillsammans med sina grannar bjuder hon nu in till en ordentlig Pridefest som hålls på gården för att markera mot den anonyma grannen.

– Det känns kul och peppigt. Det har gått så himla enkelt med förberedelserna eftersom målet är så tydligt, säger Sophie och fortsätter.

– Det ploppar upp Pridefestivaler överallt och ibland kan det göra att syftet försvinner. Man glömmer bort varför man gör det, varför behöver vi Pride? Men det här gjorde det tydligt att vi fortfarande måste stå upp mot homofobi och transfobi.

Programmet för dagen har vuxit och på lördag kan Bandhagen njuta av allt från grillning till stand up med Moa Svahn.

– Alla som inte är hatiska är välkomna. Om den som skickade kortet har tagit sitt förnuft till fånga så är hen också hjärtligt välkommen till Pride.

”Trodde Stockholm hade kommit längre”

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och Sophie har blivit omskriven i två lokaltidningar som levereras hem till brevlådorna i området. Efter uppståndelsen har många hört av sig och visat sitt stöd.

– Mina grannar har varit jättefina och hjälpt till. Jag kom nyligen hem från West Pride, och då möttes jag av flera andra anonyma vykort. Men den här gången var det från folk som ville basta med en flata.

Det här var inte första gången som Sophie kom i kontakt med homofobi. När hon bodde i Luleå var hon med och arrangerade Luleå Pride vilket lockade fram nättrollen.

– Jag trodde att jag flyttade bort från det där. Jag lämnade Luleå och den offentliga rollen för att vara anonym i Stockholm. En plats som är mer öppen för olika människor.

– Sen att det kom till mitt hem gjorde att det kändes så nära. Samtidigt som jag vet att många får utstå betydligt grövre saker. Det här är inte det värsta som har hamnat hemma i folks brevlådor.

Läs mer och attenda eventet här!