Den djupt homofobiska regeringen i Tanzania vässar sina vapen i jakten på homosexuella under ledning av president John Magufuli.

– De som förespråkar homosexualitet gillar inte oss, bröder. De tog hit droger och homosexuellt beteende som till och med kossor fördömer, sa Magufuli i ett tal till nationen i torsdags.

I en intervju med statsägda Daily Mail säger inrikesminister Nchemba att krafttagen mot homosexuella är en order från presidenten som inte får ifrågasättas. Vidare uppmanar han befolkningen att fullt stötta sin president och frukta Gud.

– De som intresserar sig för homosexualitet får åka och bo i andra länder som accepterar sådant påhitt. Om det finns några organisationer i Tanzania som stöttar homosexualitet kommer de att avregistreras.

Vidare hotar ministern att kasta ut alla utländska medborgare som arbetar från hjälporganisationerna.

– Jag kan försäkra er att om det finns utlänningar som jobbar för de här frågorna, så kommer de deporteras med omedelbar verkan. De kommer inte ens ha tid att dra ur sina mobilladdare ur vägguttaget.

Tvingades göra analundersökningar

I Tanzania är samkönat sex mellan män olagligt och straffbart med fängelse från 30 år till livstid.

Förra året kom rapporter om ett dussintal män som arresterats misstänkta för homosexualitet. Männen tvingades till analundersökningar på sjukhus för att samla bevis om anklagelserna.

I februari stängdes också ett flertal HIV- och Aids-kliniker ner av staten då de misstänktes även behandla homosexuella patienter.