Bossa som är homosexuell flydde till Sverige som sextonåring. Att leva som homosexuell i Uganda är bland det farligaste man kan göra. Men väl i Sverige avslogs hans asylansökan. Han hade inte klarat Migrationsverkets trovärdighetsbedömning. Enligt dem hade han inte gjort sin sexuella läggning sannolik och därför skulle Bossa utvisas till livsfara.

– Jag trodde att min tid var räknad. Jag hade förlorat allt hopp, säger han.

Igår kom beskedet som förändrade allt och räddade hans liv. Migrationsverket tar tillbaka sitt avslagsbeslut och Migrationsdomstolen beviljar honom flyktingstatus. När beskedet kom föll han ner på knä och grät.

– Jag kan känna hur blodet återigen flödar genom min kropp. Nu kan jag få sova och jag kan äta. Jag behöver inte längre vara rädd.

Bossa som alltid känt sig annorlunda har tvingats leva med en konstant oro.

– Det är som att jag var en fånge, och nu har jag släppts fri från mitt fängelse. Först nu kommer jag kunna visa mina känslor öppet för andra personer.

”Planerar en fest för att fira beslutet”

Nu planerar han sitt liv i Sverige tillsammans med pojkvännen Richard. Först vill han lära sig svenska. Sen ska han läsa juridik.

– Jag har sett hur mina jurister har kämpat för mig och mina rättigheter. Jag vill vara en del av det. Jag hoppas att jag en dag kan kämpa för andras rättigheter.

För att fira hans nyvunna frihet planerar han nu en fest. Först på inbjudningslistan står operastjärnan och Bossas största idol, Rickard Söderberg. Rickard klarade inte heller av att göra sin homosexualitet trovärdig i Migrationsverkets test.

När vi når Rickard Söderberg på telefon tackar han entusiastiskt ja till festen.

– Jag får gåshud. Jag blir tårögd och lycklig. Att han får stanna visar att vi kan göra skillnad om vi bara är lite högljudda och lite besvärliga. Vi får bara inte accepterar det som inte ska accepteras.

Under Stockholm Pride 2016 fick Bossa träffa sin idol Rickard Söderberg och bad om att få ta en bild.

Bossas advokat Aino Gröndahl gläds åt beskedet. Men menar att Migrationsverkets beteende i ärendet fortfarande är under all kritik.

– Det finns inget farligare för en ugandisk hbtq-person än att bli uthängd i Red Pepper. När Migrationsverket först avslog hans ansökan kom det som en extrem chock. Jag har aldrig blivit så ställd under hela min karriär, minns hon.

I avslaget menade Migrationsverket att bilden som hängts ut på Bossa var för suddig, och att Red Pepper hade stavat hans namn fel. Därför tyckte de inte att det räckte som bevis.

– Migrationsverket brast gravt i sin utredningsskyldighet, det var så otroligt många fel i hans beslut. De trodde helt enkelt inte på honom, och det spelade ingen roll att han hade pojkvän eller att hans läggning hängts ut, säger Gröndahl.

När vi säger hejdå till Bossa ska han hem till sin kompis. De har en pågående TV-spelsturnering.

– Jag vill tacka alla som har läst och brytt sig om mig. Nu får jag vara en vanlig kille.

Efter glädjebeskedet, Bossa tillsammans med hans advokater Aino Gröndahl och Patrick Bazanye.

Detta har hänt

  • Bossa Mudas klarade inte Migrationsverkets trovärdighetsbedömning. De tyckte inte att han gjort sin sexuella läggning sannolik. Han överklagade men fick samma svar från Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen.
  • Efter QX och Expressens granskning ansökte Bossas advokat om verkställandehetshinder på grund av de nya omständigheter som bland annat granskningen innebar.
  • Migrationsverket backar och skriver i ett yttrande till Migrationsdomstolen att de tycker att Bossas överklagan ska bifallas.
  • Men Migrationsverket tror fortfarande inte att han är homosexuell. De medger endast att han kan tillskrivas homosexualitet av ugandiska myndigheter efter medieuppmärksamhet.