När förre socialdemokratiske partledaren Göran Persson inför valet 2006 valde att inte komma till RFSLs partledardebatt, satte föreningen upp en tom stol för partiet.
Även i år kommer en tom stol att sättas fram när föreningen anordnar sin debatt i Pride House.
Svenska Dagbladet toppar idag sin förstasida med nyheten och konstaterar att Göran Hägglund istället för att delta i fredagens debatt väljer att dagen efter hålla sitt traditionella sommartal på Öland.
I Svenska Dagbladet beklagar RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund Hägglunds beslut och hon säger att ”det är svårt för mig att se hur statsministern kan göra en lucka i kalendern men inte Hägglund”.
Till debatten kommer även Feministiskt initiativs Gudrun Schyman, berättar Ulrika Westerlund för QX på telefon från Warszawa där hon just nu medverkar i EuroPride-firandet. Även Piratpartiet har bjudits in till debatten men har ännu inte svarat. Sverigedemokraterna har dock inte bjudits in.
– Det beror på att flera av de andra partiledarna har principbeslut på att de inte debatterar med Sverigedemokraterna, säger Ulrika Westerlund. Vi vill heller se representanter för alla de partierna på plats.
Partiledardebatten hålls på fredagen i Pride House.