Statsminister Stefan Löfven har tidigare meddelat QX att han inte kommer att gå i Prideparaden i år. Men igår, innan parken öppnades för besökarna, var han på plats och önskade happy Pride.

”I grunden handlar det om något så självklart som att man ska få vara sig själv och älska vem man vill utan att behöva oroa sig för diskriminering, förföljelse eller våld. Tyvärr är vi inte där än och det är därför Pride är så viktigt.”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor startade förmodligen veckan med en redig stressmigrän då KDU:s Adam Davidsson kallade Pride för ”perversa veckan”. Idag gick hon ut med en Pride-hälsning på Facebook.

”Pride är en viktig manifestation för allas lika värde. Men det här är större än Pride, därför att stå upp för allas lika värde måste vi göra alla dagar. Det är vårt ansvar som medmänniskor. De mänskliga fri och rättigheterna måste gälla alla oavsett vart du kommer ifrån, vad du tror eller vem du älskar.

Anna Kinberg Batra säger Happy Pride med en video och en hälsning till svenska folket. På lördag ser ni moderatledaren i paraden.

”Du ska få älska vem du vill, leva ditt liv som du vill och alla ska kunna känna trygghet. Därför går jag i Prideparaden på lördag.”

Gustav Fridolin är en van pridedeltagare och har inte glömt bort att posta en hälsning.

”En av de finaste sakerna med det här landet är den respekt som finns för människor olikhet. Man börjar redan känna sig gammal när man påpekar att det verkligen inte alltid varit som det är idag.”

Gudrun Schyman (FI) har inte bara hälsat att hbtq-rättigheter = mänskliga rättigheter, hon har även skrivit en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med Lisa Palm (FI) och Sissela Nordling Blanco.

”Den här veckan går hela Stockholm i regnbågens färger under Stockholm Pride och så väl politiker som ledarskribenter kommer då att tala om vikten av att försvara ”svenska värderingar”. Vad dessa värderingar är specificeras sällan, men många gånger handlar det i själva verket om mänskliga rättigheter.”

Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf har ännu inte skrivit en Pride-hälsning på sociala medier. Men de har tidigare avslöjat för QX att de kommer att delta i paraden på lördag.