Tobias Kralmark ligger bakom Tomelillas allra första Pride, fast inte riktigt ”Pride” mer regnbåge.

– Namnet ”Regnbågshelg” kändes givet från början. För mig personligen är Pride redan ett etablerat koncept och tankesätt. Jag ville skapa ett nytt begrepp som är unikt för just denna händelse och plats. Regnbågshelg arrangeras av Kulturhuset i Tomelilla där också alla aktiviteter (utom den stora bio-visningen) kommer äga rum. Det blir föreläsningar, perukparty, olika workshops med HBTQ+perspektiv och diskussion om Tomelillas HBTQ+frågor.

Hur hbtq-vänligt skulle du säga att Tomelilla är idag? 

Jag känner själv att jag enbart blivit positivt bemött på mitt arbete här i Tomelilla. Men jag känner också lite ensam i dessa frågor ibland. Det finns vad jag vet inga givna ställen och det finns inget öppet forum för hbtq+-frågor. Var tar Tomelillas hbtq+-ungdomar vägen? Förhoppningsvis får jag i helgen möta alla fantastiska människor i Tomelilla. Det är ett första spadtag till ett regnbågsfärgat Österlen.

Ni kommer att låna ut hbtq-personer, hur går det till? 

– Det ger en möjlighet till möten. Att öppna upp, se varandra och se människor. Vissa kanske aldrig har träffat en hbtq+-person eller har specifika frågor som man undrar över.