Artisten och aktivisten Petter Wallenberg är aktuell med albumet Rainbow Riots som han skrivit och producerat i samarbete med queera röster från världens farligaste länder för HBTQ-personer. Under Stockholm Pride bjöd Petter in sina samarbetspartners, som första ugandiska, jamaicanska och malawiska hbtq-artister som någonsin uppträtt internationellt, för live-världspremiären av Rainbow Riots.

Rainbow Riots-kollektivet uppträdde under Stockholm Pride i Pride Park, på Debaser och i samtal på Kulturhuset. Rainbow Riots hade dessutom ett eget flak i Pride-paraden. Från att ha levt i livsfara blev de medverkande i projektet hyllade av en stor publik.

– Rainbow Riots på Pride var en triumf, berättar Petter Wallenberg.
– Mitt i allt Pride-firande var det en påminnelse om att det finns många ställen i välden där du lever i livsfara bara för att du är hbtq-person. Vi firade för alla som inte får fira.

Men Rainbow Riots Pride-aktivism tar inte slut där. Under förra årets våldsamma polisråd av Uganda Pride hölls Petter Wallenberg och hans ugandiska samarbetspartners gisslan av polisen som stoppade dem från att uppträda och arresterade och misshandlade flera av medverkande . Nu är Petter Wallenberg redan tillbaka i Uganda för att fortsätta kampen
– Vi ska försöka ordna Uganda Pride igen och uppträda inför den ugandiska hbtq-publiken. Ingen vet om polisen tar oss gisslan igen. Men oavsett vad som händer så har Rainbow Riots tänt en eld som inte går att släcka!